PUBLICITAT

El Pirene, a la cistella

  • Mujal, Ramos i Rosell s'enduen el guardó amb un documental sobre el BC Andorra
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ramos i Mujal, guanyadors del Pirene audioviosual; el ministre Esteve; la portaveu del jurat, i els dos accèssits, Avakian i Embid Foto: ANA

El Pirine surt definitivament de l'UVI: dos anys després de tocar fons, amb tan sols una desena d'originals a concurs, el premi de Periodisme interpirinenc que des de 1996 convoca el ministeri de Cultura ha recuperat aquesta edició la velocitat de creuer amb 31 treballs, xifra que confirma la sensible revifalla registrada l'any passat i que l'aproxima amb decididament cap al rècord de participació, els 46 reportatges que van concórrer a l'edició del 2008. El cas és que el Pirene 2011 en té una de freda i una de calenta, així que començarem per aquesta última: la modalitat de Premsa audiovisual ha recaigut aquest curs en BC Andorra: 40 anys (1970-2010), reportatge emès el 10 de febrer del 2011 per ATV, que firmen a sis mans Xavi Mujal, David Ramos i Creu Rosell i que passa revista als quatre decennis d'història del buc insígnia del bàsquet nacional. El jurat n'ha valorat l'«originalitat» i «emotivitat», així com la visió «particular» de la història recent d'Andorra que aporta, a través del prisma de l'esport d'alt nivell.

La freda és que en la modalitat de Premsa escrita el Pirene ha quedat desert. Potser per compensar, el jurat ha repartit sengles accèssits, un per cada modalitat: el de Premsa escrita ha sigut per al blocaire aragonès Alberto Martínez Embid a l'edició digital de la revista Desnivel, un conjunt de reportatges que combinen amb rara eficàcia el diletantisme històric i l'excursionisme pur, escrits amb una prosa àgil i tocada d'un personalíssim sentit de l'humor com es comprova en alguns dels títols –Misóginos, uterinos y montaraces, Los Hitlerjungs del Monte Perdido, Robinsón en Chistau... Si els ha picat la curiositat, punxin a http://albertomartinez.desnivel.com. Una advertència, però: s'hi quedaran enganxats.

El segon accèssit del Pirene és encara més insòlit: se l'ha embutxacat el periodista tolosà Patrick Avakian per l'espai Excursion sonore: le conteur des cimes, emès per Campus FM Tolosa dintre del programa Horizons 2000. Un raríssim exercici d'excursionisme radiofònic. Ho és tant, de rar, que cal remuntar-se al 2000 per topar-se l'últim Pirene de ràdio. I, vet aquí la sorpresa, va recaure en el mateix Avakian, i en el mateix programa. És clar que aleshores es va endur la grossa ,una borsa de 3.000 euros; en aquesta ocasió ha sigut un accèssit de 1.500, la mateixa quantitat que el blocaire Martínez Embid. El jurat d'aquesta 16a edició estava format per la directora de Ràdio SER Principat d'Andorra, Marisol Fuentes; la cap de comunicació de Molines Patrimonis, Pati Molné, i Andrés Luengo, redactor d'EL PERIÒDIC.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT