PUBLICITAT

Planellas repassa la història d'Andorra des del neolític

  • Les vinyetes inclouen aspectes innovadors com la introducció del codi QR
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Planellas mostra l'homenatge que ha volgut fer a Jaume Marsal, ahir. Foto: ANA / M.C.

L'autor andorrà Jordi Planellas va presentar ahir el còmic La història d'Andorra, on repassa diversos capítols de la vida del Principat amb rigorositat en l'argument però amb un format de còmic més accessible i «fàcil de llegir», segons va explicar. Al llarg de les seves 64 pàgines el còmic mostra diversos períodes des del neolític fins a l'actualitat amb gags i al·lusions a les noves tecnologies.

La vocal d'Aloma Editors, Ester Fenoll; el president de l'ARCA, Joan Pieras, i el dibuixant andorrà Jordi Planellas van presentar ahir en el marc de la setzena edició de La Massana Còmic l'obra La història d'Andorra, que pren com a exemple La història de les Balears –que també és present en una exposició– i actualitza l'obra de Jaume Marsal amb noves anècdotes i els darrers esdeveniments.

L'objectiu, com va indicar Fenoll, és «divulgar la nostra cultura i la història i ens va semblar bona idea fer-ho mitjançant un còmic». Tant Fenoll com l'autor de l'obra, Planellas, van assenyalar que el còmic és un «retrat fidel de la història» però la vessant còmica la fa més agradable perquè la puguin llegir des de nens de vuit anys fins a padrins. A més d'apropar la història d'Andorra a tots els residents, l'obra també es vol convertir en un producte més que atregui els turistes, va explicar a l'ANA Planellas.

noves tecvnologies / El llibre compta amb una narradora, la Txell, que enllaça els diferents passatges de la història del Principat i «és la presentadora del dispositiu», va dir Planellas, i és que el còmic també fa broma sobre la utilització de l'obra. Com si fos una tablet o un telèfon intel·ligent explica com passar les pàgines, inclou una entrada fictícia per poder endollar els auriculars, etc. Ara bé, el seu vincle amb les noves tecnologies no és només virtual, sinó que en algunes pàgines s'inclouen codis QR que enllacen amb informació addicional sobre aquella part de la història que es pot trobar a la xarxa.

Entre els passatges que s'hi poden trobar, va desvelar Planellas, hi ha els Pareatges «que explica per què és independent Andorra i ocupa la part central del còmic» o anècdotes com que «oficialment Andorra va estar en guerra amb Alemanya del 1919 fis al 1939 perquè no es va signar el tractar de pau».

Ahir a La Massana Còmic ja es van veure algunes de les vinyetes que va dibuixar l'autor andorrà i que espera acabar de cara al setembre per poder publicar l'obra a l'octubre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT