PUBLICITAT

Benvingut sigui l'arxiu d'artistes

  • Els professionals valoren la iniciativa AND'art, però reiteren que cal sortir d'Andorra per promocionar-se
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Campamà, Guàrdia, Contreras, Calvente i Mas, alguns dels artistes del país.

«Tota iniciativa a favor de l'art és bona». Aquesta és l'opinió generalitzada de varis artistes andorrans respecte a l'arxiu anunciat pel Ministeri de Cultura, el passat dilluns. Recordem que es tracta d'un projecte de pàgina web batejat com AND'art, que unificarà tots els artistes i artesans del país per fer més visible el seu treball. En un primer moment, el web serà en català, tot i que Cultura estudiarà la possibilitat de traduir-lo a l'anglès «en funció de l'afluència i el perfil de consultes».

Encara que alguns d'ells tot just se'n han assabentat a través de la premsa, la reacció dels artistes davant del projecte és d'acceptació --que no vol dir d'entusiasme--. Tot i que tota ajuda és benvinguda, i més en temps de crisi, quan «en el primer que es retalla és en cultura», apuntava el pintor Francisco Sánchez. Si no tots, la majoria de professionals ja disposen del seu propi espai a la xarxa. No obstant, alguns artistes, com Helena Guàrdia, creuen en la necessitat de fer un cens que agrupi tots els professionals andorrans i, sobretot, en la importància d'una actualització periòdica de l'arxiu. D'altra banda, l'artista i artesà Sergi Mas valora la iniciativa, tot i que al·legava que no s'ha demanat l'opinió dels artistes: «La cultura la fem entre tots. S'ha de demanar als professionals què en pensen i després fer les coses».

L'escepticisme planeja sobre la clàusula del comunicat del Govern referent a la promoció dels artistes «tant a dins com a fora del país». Els professionals andorrans opinen que la manera més efectiva de donar-se a conèixer no és a través d'una pàgina web, sinó d'exposicions fora del Principat. I per tant, es valora molt positivament l'oportunitat que se'ls va donar amb la biennal de Venècia.

L'artista Àngel Calvente suggeria que el Govern podria signar més «acords amb diverses ciutats per fer intercanvis culturals i artístics» i recordava amb certa nostàlgia els temps de «La Xarranca», l'associació d'artistes andorrans de la qual n'era cofundador fa uns anys. «Ara no hi ha voluntat ni ganes de fer agrupacions i la cosa està molt difícil», afegia Calvente. En la mateixa línia, l'escultor Rafel Contreras proposava l'organització de «concursos nacionals i internacionals per promocionar l'art». D'altra banda, Francisco Sánchez subratllava que els artistes «s'han de moure pel seu compte» -- i de fet, és el que passa més sovint--. L'artista Faust Campamà posava en relleu que la majoria d'iniciatives artístiques han estat privades, com ara l'exposició que va fer l'any passat als països bàltics. L'escultor també recalcava que, malgrat que les idees sorgeixen dels artistes, bona part d'aquests projectes han estat recolzats pel Ministeri de Cultura a través de subvencions.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT