PUBLICITAT

La pàgina web dels andorrans nostàlgics

  • www.andorraantiga.com creix en visites i desperta l'interès d'internautes de dins i fora del país
SELVA LÓPEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El web d'Andorra Antiga creat per Albert Daina. Foto: EL PERIÒDIC

Col·leccionista des de fa molts anys, apassionat de la història andorrana i dissenyador frustrat. Així es defineix Albert Daina, qui l'any 2002 va decidir difondre per internet bona part del material de que disposava. D'aquesta manera va néixer desinteressadament el projecte www.andorraantiga.com, una pàgina web dedicada a la difusió de fotografies de l'Andorra del 1900 fins als anys 60.

«La gent ens aporta material que tenen, com ara passaports antics. Són col·leccions privades que ens passen i les pengem al web», explicava Daina. La pàgina té unes 1.800 visites diàries, moltes de les quals provenen dels països nòrdics com Suècia o Dinamarca. També hi xafardegen molts russos, que possiblement espeteguen a la pàgina web buscant informació turística sobre el Principat. Les visites, però, es van disparar amb la creació d'un perfil social de facebook l'any 2009, on la pàgina ja té més de 8.000 seguidors.

La xarxa social ha aconseguit captar l'atenció de varis nostàlgics andorrans que o bé pengen fotografies o simplement les comenten, creant debats sobre la ràpida evolució del país. També la segueixen usuaris dels països veïns que no són tan actius en la participació, ja que els és més difícil reconèixer els paisatges. «Quan la gent veu una foto i la comenta s'inicia un debat. Encara que a Andorra les dades estiguin molt ben conservades a nivell històric perquè no hem passat mai cap guerra, hi ha dades que encara no estan del tot clares. Amb l'aportació de la gent es pot deduir què va passar i es poden treure conclusions a les quals abans no s'hi havia arribat. Aquesta és la gracia del perfil social». La difusió de fotografies antigues a la xarxa també ha fet que molta gent gran trobi continguts del seu interès al web, puntualitzava el seu creador.

Tensions amb el Govern

El projecte no ha estat exempt de polèmica. Ja des de la creació del web d'Andorra Antiga, el Govern no veia amb bons ulls la difusió de fotografies a la xarxa que sovint no feien menció de la col·lecció a la qual pertanyen o hi podien haver drets d'autor en joc. La situació es va complicar amb el perfil social, on els propis seguidors de la pàgina hi poden penjar fotografies que a vegades no van acompanyades de l'autor original, o bé per oblit, o bé per desconeixement. Daina es defensava argumentant que la seva tasca es resumeix en difondre un material que li ve donat desinteressadament pels usuaris i sostenia que la seva funció no és dur a terme una acció repressiva contra els internautes.

Fins abans del 2002 la majoria del patrimoni fotogràfic i audiovisual del país estava exclusivament recollit a l'Arxiu Nacional d'Andorra, que és accessible a tothom que hi vulgui fer una consulta. Actualment l'arxiu disposa d'una pàgina web amb material disponible online i d'un bloc interactiu per ajudar a identificar els seus fons fotogràfics (identificam.blogspot.com). No obstant, fins fa poc fer una consulta exigia un desplaçament fins a la seu de l'organisme.

Els reiterats avisos del Govern van fer que en els últims anys hi hagi hagut una millora en la documentació de les fonts de www.andorraantiga.com i, segons Daina, s'han pagat els drets d'autor d'algunes fotografies que han estat demanades a l'Arxiu Nacional, com ara les imatges de l'avió que va aterrar a Andorra l'any 1956. «Al final des de Govern han entès que només fem difusió i que no estem venent les fotos. Obviament fem una mica de publicitat de la nostra empresa ja que utilitzem les instal·lacions, però és mes anecdòtic que res».

El creador del web afirmava que ara les relacions amb el Govern són cordials i que tenen «un bon feedback». No obstant, subratllava que «acotar el mon d'Internet és com acotar la muntanya i ficar -hi unes tanques: és impossible». Pel que fa als projectes a curt termini, el col·leccionista té en ment publicar un monogràfic sobre els molins fariners d'Andorra. «Intentem trobar temes curiosos que puguin crear expectativa». Daina tampoc descarta que més endavant es puguin traduir els textos de la pàgina web a l'anglès per poder arribar a un públic més ampli.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT