PUBLICITAT

La darrera exposició de Claude Viallat visitarà Andorra el 2013

  • El pintor líder del moviment Suport/Surfaces dels anys 60 exposa actualment a Paris
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Quadres de Viallat durant la inauguració de l'exposició a Paris, el passat 7 de juliol. Foto: GOVERN D'ANDORRA

L'exposició Claude Viallat, als marges de la pintura, va obrir les portes el dia 7 de juliol al Touquet Paris-Plage, on s'hi estarà fins el mes de novembre. El pintor líder del moviment Suport/Surfaces, dels anys seixanta a França, presenta una retrospectiva de les seves obres al museu d'aquesta elegant estació balneària del nord de França. Aquesta exposició, que mostra una seixantena d'obres que van del 1996 al 2012, serà represa gràcies a la col·laboració entre la Ville du Touquet Paris-Plage i el Ministeri de Cultura d'Andorra, i cap a principis del 2013 es podrà veure aquesta important mostra a la sala d'exposicions del Govern.

El grup Support/Surface es va constituir amb Bioulès, Cane, Dezeuze, Saytour, Devade i Claude Viallat. Tots aquests artistes es van impregnar del clima intel·lectual de l'època caracteritzat per estructuralisme, lingüística, psicoanàlisi, maoisme i marxisme. El moviment està considerat un dels grups fundadors de l'art contemporani francès. Una de les primeres mostres d'aquest grup d'artistes va tenir lloc l'any 1969 amb una exposició al museu de l'Havre, titulada La peinture en question. L'exposició manifesta clarament les intencions dels artistes amb quadres que només fan referència «a ells mateixos». De fet, aquests artistes es desmarquen dels territoris de l'abstracció, moviment de gran importància durant aquest període de postguerra.

Un dels principis del moviment Suport/Surface és la desconstrucció del quadre. Claude Viallat, l'artista del sud, pinta empremtes repetitives on destaquen imponents convinacions cromàtiques i l'experimentació amb diferents suports, entre els quals predominen les teles. Alguns l'anomenen el Matisse de final del segle XX. Encara que mai va participar realment en la vida intel·lectual parisenca, és considerat avui, després de més de quaranta anys de pràctica artística radical, com la figura més important d'aquest moviment.

Viallat ha estat mereixedor de varis premis i la seva trajectòria l'ha dut a assumir diverses responsabilitats acadèmiques. El 1979 va ser nomenat nou director de l'Escola de Velles Arts de Nimes i el 1986 va fundar el Museu de les Cultures Taurines, degut a la seva coneguda afició a la Tauromàquia. Dos anys més tard també va representar França a la Biennal de Venècia. L'any 2006 va rebre el premi de Pintura de la Fundació Simone i Cino del Duca, per l'Acadèmia de Belles Arts de Paris.

Una visita de luxe/ L'arribada al Principat d'aquest esdeveniment gaudirà d'una importància històrica per la vida de les arts a Andorra, ja que Claude Viallat forma part incontestablement dels grans pintors francesos. Cal afegir que l'artista té, des de fa uns anys, una gran influència en els joves pintors americans, arran d'un important article que li consagrà la cèlebre revista internacional Art in America.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT