PUBLICITAT

Rajoy i Martí acorden a Madrid l'inici de les negociacions pel CDI

  • Es crea un grup de treball entre l'Executiu i la Presidència del Govern espanyol per definir les línies mestres
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
Rajoy i Martí conversen a l'entrada de la Moncloa, ahir al matí Foto: DAVID CASTRO

El cap de Govern, Toni Martí, va reunir-se ahir al matí al Palau de la Moncloa amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Es tractava de la primera trobada entre els dos mandataris des que el Partit Popular espanyol va accedir al poder. En un dia convuls pel Govern del país veí, tenint en compte que era l'endemà de la multitudinària manifestació que es va viure als carrers de Barcelona en motiu de la Diada de l'11 de Setembre, Martí va arrancar de Rajoy el compromís d'iniciar les negociacions per desenvolupar un conveni de no doble imposició entre els dos països. Tal i com va assegurar el propi cap de Govern, el treball per a desenvolupar-lo comença «des d'ara mateix».

Les negociacions es desenvoluparan «al més alt nivell», entre el Govern andorrà i els serveis de la Presidència del Govern. Es crearà un grup de treball que treballarà en dues fases. A la primera es definiran les grans línies del CDI, «els conceptes bàsics i les línies generals», segons va manifestar el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La segona fase serà «més detallada».

Tant Martí, minuts després de sortir de la reunió matinal, com el propi Saboya a la tarda, van recalcar la importància que el Govern espanyol hagués optat per emprendre les negociacions des de la Presidència. «Tenint en compte les moltes prioritats que té el Govern espanyol i el fet que haguem acordat començar de manera immediata» eleva a la màxima rellevància la negociació, va exposar Saboya.

El ministre d'Afers Exteriors va explicar que, tal i com va fer-se amb França, es partirà d'un model de conveni de no doble imposició de l'OCDE. I també, igual que s'ha concretat amb el país gal, s'intentarà que la signatura de l'acord no estigui condicionada a l'aplicació de l'IRPF. És a dir, que pugui entrar en vigor sense la necessitat que l'impost ja estigui implantat.

Agilitzar el trilateral / No va ser aquest l'únic aspecte tractat a la reunió d'ahir a la Sala Tàpies de la Moncloa. També es va analitzar el desenvolupament del conveni trilateral. En aquest sentit, es va acordar buscar mecanismes més àgils a l'hora d'aplicar-los, ja que l'acord porta sovint «problemes pels andorrans», va manifestar Martí.

D'altra banda, tots dos Governs es van felicitar pel desbloqueig de les obres de la N-145, arrel de la trobada del ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i la seva homòleg Ana Pastor. Un gest que Andorra agraeix doblement tenint en compte el context de crisi que viu el país veí, va manifestar Martí. Finalment, el cap de Govern també va agrair la col·laboració que està tenint Espanya en el procés d'acostament d'Andorra a la Unió Europea.

Durant la trobada, Rajoy va estar acompanyat pel director del Departament de Policia Internacional i de Seguretat, Ildefonso Castro, així com de membres de l'Oficina Econòmica de la Moncloa. Segons va assegurar Martí, la reunió es va desenvolupar en un clima distès i de sinceritat, i la va definir com «extremadament profitosa».

Abans d'entrar en detall amb el CDI, Rajoy va explicar al cap de Govern les mesures d'ajustament que estan duent a terme, mentre que Martí va informar-lo del procés d'obertura econòmica, que ha de ser «el motor per a una major diversificació de l'economia andorrana», a més de la implementació del nou marc fiscal andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT