PUBLICITAT

Martí anuncia que l'IRPF se situarà al voltant del 10%

  • El cap de Govern ha anunciat que l'impost que gravi les rendes del treball i del capital estarà en vigor l'1 de gener del 2014 i no gravarà les rendes més baixes, però encara s'ha de decidir on se situarà el llindar
13092012_pantebre-marti-ambaixador
El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb el president de la CCIS i l'ambaixador francès abans de començar l'acte de presentació de l'informe econòmic de la Cambra aquest dijous al migdia. Foto: ANA / MartaTort
El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat que el projecte de llei per crear un impost que gravi les rendes del treball i del capital s'està treballant amb un tipus al voltant del 10%. També ha avançat que el nou IRPF, que estarà en vigor l'1 de gener del 2014, no gravarà les rendes més baixes, però que encara s'ha de decidir on se situarà el llindar. Martí, que ha fet aquestes manifestacions en el marc de la presentació de l'informe econòmic del 2011 fet per la Cambra de Comerç, també ha anunciat totes les accions que es tiraran endavant d'aquí a finals d'any. Concretament, ha parlat de la modificació del règim de jubilacions dels funcionaris, de la reforma 'profunda' de la CASS, del projecte de llei de la competència, del d'atenció social, la creació de l'agència tributària, i la modificació de la llei de llibertat sindical per regular el dret de vaga i potenciar els convenis sectorials d'empresa, així com canvis en el codi de relacions laborals 'per avançar en la flexiseguretat'. Un altre dels anuncis fets pel cap del Govern és que el pressupost de Turisme per al 2013 serà de 16 milions d'euros, doblant finalment el de l'any passat.
El cap de Govern ha anunciat que el projecte de llei de l'IRPF, l'impost que tancarà el desplegament fiscal, s'elaborarà durant aquesta tardor per poder-lo entrar a tràmit parlamentari durant el primer període de sessions i que estigui en plena aplicació a partir del gener del 2014. Martí ha avançat que es treballa amb un tipus general del 10% i amb exempcions per a les rendes més baixes, amb un llindar encara per definir. 

El cap de Govern ha afegit que l'aplicació d'un impost que gravi les rendes del treball i del capital es fa per una qüestió de coherència amb el sistema fiscalque s'ha posat en marxa i per una qüestió de justícia, i espera que sigui objecte d'un ampli consens parlamentari, per la qual cosa ha estès la mà a l'oposició per treballar conjuntament el text que el Govern enviarà al Consell.

Martí també ha marcat el calendari de treball fins a finals d'any, destacant la modificació del règim de jubilació de la funció pública, la proposta de la qual es trametrà als sindicats aquest mateix dijous, i la 'profunda' reforma que s'ha de fer en el sistema de seguretat social. En aquest sentit, ha dit que es comença per modificar els complements de jubilació dels funcionaris abans que reformar la Llei de funció pública "'perquè no tindria sentit fer canvis en la branca de vellesa de la CASS sense reformular abans aquests complements". El cap de Govern ha dit que a l'octubre es rebran les conclusions de l'estudi actuarial del sistema de pensions i que a partir d'aquí es concretaran les mesures a prendre per modificar la Llei de la CASS. També durant aquests propers mesos el grup parlamentari demòcrata impulsarà una llei d'atenció social per posar ordre a totes les prestacions que hi ha al país.

Des del grup parlamentari també es liderarà la modificació de la Llei de llibertat sindical per regular el dret a vaga i fer més efectius els convenis col·lectius. Així mateix, es volen fer canvis en el codi de relacions laborals 'per avançar en la flexiseguretat'. Sobre aquesta qüestió, Martí ha assegurat que no és partidari d'abaratir l'acomiadament, però que 'es poden buscar sistemes diferenciats'.

Un altre dels objectius per aquesta tardor és presentar el projecte de llei de la competència, per tal de defensar la lliure competència, lluitar contra la competència deslleial i protegir els consumidors. També s'avançarà en la creació de l'agència tributària, i s'introduiran canvis a la Llei de l'IGI pel que fa al règim dels estocs. 

Toni Martí també ha anunciat que al pressupost del 2013 s'incrementarà la partida de despesa social, es mantindrà la inversió en educació i s'augmentarà fins als 16 milions el pressupost de Turisme, que enguany no es va poder doblar però que finalment ho farà, respecte el del 2011. 

Finalment, el cap de Govern ha centrat el seu discurs en l'aposta per la competitivitat, i ha recollit les paraules del president de la Cambra de Comerç en el sentit que també veu necessari 'un gran acord transversal per la competitivitat' amb l'objectiu de sortir de la crisi econòmica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT