PUBLICITAT

Complements per «aportació definida»

  • L'Executiu vol «fer un tall definitiu» entre l'actual model de jubilació de funcionariat i el futur
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern presideix la trobada, ahir. Foto: SFG

El Govern i els representants sindicals dels funcionaris van reprendre ahir les negociacions per modificar l'actual model de complements de jubilació de la Funció Pública, que tothom coincideix en assenyalar que és insostenible. En la trobada, l'Executiu va exposar les bases del nou model, el «punt de sortida» de la negociació per al nou complement de jubilació. Els trets «més importants» dels que parteix el Govern és que «cal fer un tall definitiu» entre els drets generats fins ara i els que es generin amb el nou model, que passi a ser per «aportació definida» i no «de prestació definida» com fins ara, i que sigui desvinculat de la CASS.

Va ser el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, l'encarregat d'exposar els eixos bàsics que es vol que tingui el futur model de complements de jubilació. D'entrada, es vol fer «un tall definitiu» entre el generat fins ara i el nou model. Els funcionaris ja jubilats o prejubilats en queden al marge i mantindran els drets que ja han consolidat, és a dir que no se'ls modificarà el complement. També s'exclouen aquells funcionaris que ja compleixen les condicions per a prejubilar-se. Però la resta del funcionariat ja no rebrà el complement fins al 70% del seu darrer salari.

El nou model a negociar amb aquest darrer col·lectiu ha de tenir unes «característiques de sortida». La primera és que el model sigui «d'aportació definida», és a dir, que el complement de jubilació es determinarà en funció de les aportacions que s'hagin fet, tant per part del Govern com dels treballadors, doncs es vol un sistema participatiu. D'altra banda, el nou model haurà de ser desvinculat de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Si fins ara el Govern complementava la pensió dels seus treballadors fins al 70% del seu darrer salari, ara el complement serà independent de la pensió que es percebi de la CASS.

Malgrat el «tall definitiu», el Govern tampoc vol obviar els drets meritats pels funcionaris actuals. És a dir, que el comptador tampoc es posarà a zero, i l'Executiu «buscarà mecanismes» per fer aportacions de tal manera que es pugui garantir als treballadors del sector públic un complement «digne», encara que «no de la dimensió actual».

Tant aquestes darreres aportacions, com les que s'estableixin que han de fer tant funcionaris com el Govern, s'integraran en un fons, el qual, segons Cinca, haurà de tenir una gestió externalitzada, encara que tutelada tant pels treballadors com pel propi Govern.

EL CALENDARI / En els propers dies s'haurà de «generar un calendari», i la voluntat del Govern és poder entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei que estableixi el nou model de complement de jubilació abans de finals d'any, segons va exposar Cinca. De totes maneres, no es tanca un termini, encara que «allargar eternament les negociacions és enrarir l'ambient i més angoixa pels treballadors».

EL FUTUR DE LA PLATAFORMA / Els sindicats que encara integren la plataforma han de decidir ara si continuen com a tal o afronten les negociacions per separat. Així ho va manifestar el portaveu, Joan Torra, doncs els cossos especials tenen ara condicions de jubilació diferents a les de la resta. Malgrat això, va afirmar que «el que farem és defensar-nos», i per seure a negociar voldran disposar de tots els informes dels què té el Govern. Per la seva part, els representants dels funcionaris de la Policia –del SIPA i del CFPA– van coincidir en assenyalar que sotmetran la proposta a consideració dels afiliats, però que aquesta «discerneix» dels seus interessos i que hi ha aspectes «poc negociables». De totes maneres, van voler ser prudents i van apuntar que encara era «aviat» per posicionar-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT