PUBLICITAT

El PS creu que el Govern «fa tardíssim» per modificar l'IGI

  • Naudi i López opinen que l'Executiu és «poc curós i diligent» al desplegar els tributs
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Naudi i López insten el Govern a ser diligent, ahir. Foto: ANA / M. C.

El Partit Socialdemòcrata va reiterar ahir les crítiques envers el Govern en relació al desplegament reglamentari del marc fiscal. Al seu entendre, l'Executiu és «poc curós i diligent», i si en general està fent tard, per modificar l'IGI per tal que els empresaris puguin desgravar l'IMI ja pagat pels estocs quan entri en vigor el nou impost indirecte «fa tardíssim». Així es van expressar el president del partit, Víctor Naudi, i el vocal del comitè executiu i exministre d'Economia i Finances, Pere López, instant d'aquesta manera el Govern a «ser més diligent».

Segons l'opinió de Naudi, el Govern va «bastant a remolc dels esdeveniments». En aquesta ocasió, el socialdemòcrata parlava del desenvolupament reglamentari del marc fiscal. Entén que l'aplicació dels nous impostos genera moltes preguntes a la ciutadania i, en concret, als obligats tributaris, i l'Executiu «no informa a temps», a part que hi ha molts reglaments a fer que «encara no estan previstos».

López va concretar les crítiques i va posar alguns exemples. Va recordar que quan es va aprovar la llei de l'Impost General Indirecte (IGI), el Govern es va comprometre a proposar una modificació per solucionar la qüestió dels estocs, pels quals ja s'han pagat uns impostos. L'exministre d'Economia i Finances va recordar que l'entrada en vigor d'aquest nou impost indirecte serà l'1 de gener vinent, i per tant és «urgentíssim» que facin la proposta, doncs es requerirà cert temps per a fer el tràmit parlamentari corresponent, aprovar-la i que sigui sancionada pels coprínceps per tal de publicar-la al BOPA i així sigui efectiva. Així, creu que en aquest punt l'Executiu «fa tardíssim».

També parlant de l'IGI, hi ha reglaments pendents de ser aprovats, que especifiquin com caldrà declarar aquest impost, quins formularis s'hauran d'omplir i com, quan i on s'ha de desglossar l'impost, etcètera. López va advertir que l'aplicació d'aquests reglaments podrà comportar canvis en la manera de treballar de les empreses, modificacions informàtiques, etcètera, per tal de dur-ho tot al dia. Per això creu necessari que s'aprovin en el més breu termini possible per tal que les empreses tinguin el temps suficient per adaptar-se i que l'aplicació de l'IGI es faci «amb normalitat».

Un altre exemple és el de l'Impost de Societats, ja en vigor, i pel qual aquest mes s'ha de fer el primer pagament a compte. El primer reglament d'aquest d'impost té data de mitjans de juny i encara se n'han de fer més. En el ja aprovat es regules les declaracions censals, és a dir, que els obligats havien d'anar abans del 31 de juliol a inscriure's a l'oficina tributària per donar les dades. Però no es va informar degudament i «avui es continuen fent sense problemes». A l'entendre de López, això és «molt poc seriós» i indica una «no bona manera de començar».

En resum, l'exministre va valorar que el Govern ha de «fer-ho abans», doncs hi ha preocupació per part de l'empresariat perquè la informació arriba tard i no sempre correctament, i en aquest sentit, López creu que l'Executiu ha de fer «un esforç de divulgació» per tal que tothom sàpiga què ha de fer i quan. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT