PUBLICITAT

L'EENSM vol ser un referent de l'educació especial a Europa

  • Les instal·lacions donen servei a 325 usuaris que presenten alguna limitació psíquica o sensorial
GLÒRIA GURDÓ
SANTA COLOMA

Periodic
Joan Sansa, Joan-Enric Vives, Toni Martí i Vicenç Mateu aplaudeixen l'alumne que va destapar la placa, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Copríncep d'Andorra i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, va inaugurar ahir amb una sentida benedicció la casa que «ens fa progressar per vèncer les dificultats (...) destinada a l'educació dels més febles». En l'acte d'ahir tampoc no hi va faltar el cap de Govern, Antoni Martí, les ministres de Benestar i Educació Cristina Rodríguez i Roser Suñé, els síndics Vicenç Mateu i Mònica Bonell, i una nodrida representació parlamentària. Després de beneir el centre i destapar la placa commemorativa amb un dels alumnes, Vives també va recordar als assistents, autoritats però també alumnes, professors, pares i mares, que «tots tenim alguna limitació, tots anem mitjanament bé o mitjanament malament i tenim limitacions i competències». I va acabar la seva intervenció demanant als alumnes si estaven contents de tenir una nova escola amb molts més tallers i una piscina, no sense insistir però, que «totes les persones tenen dignitat». Vives va exhortar les autoritats a mostrar l'EENSM com una joia patrimonial «perquè si hi ha llocs molt bonics a totes les parròquies, l'Escola és el més bonic de tots des del punt de vista humà i dels valors de dignitat, respecte i solidaritat».

Per la seva banda, Martí va reconèixer la tasca del patronat de l'Escola per «la visió encertada que, fa més de 40 anys, va unir les voluntats, els esforços i recursos per crear l'Escola de Meritxell» cosa que va ser «un gran pas en la construcció d'una Andorra més justa i més digna».

Més de tres milions d'euros / Les obres d'ampliació i millora de l'Escola Especialitzada de Nostra Senyora de Meritxell (EENSM), van començar sota el mandat Pintat amb un pressupost de 3,2 milions d'euros que «ha pagat tot el país» va afirmar el president del patronat de l'Escola, Joan Sansa. Els ministeris de Benestar i Educació van canalitzar l'aportació en un moment de crisi i Martí va voler recordar que «en moments així no podem perdre de vista les prioritats, i la primera són les persones».El cap de Govern va insistir en que «la partida social del pressupost de l'any vinent serà de les poques que augmentarà per cobrir els recursos que requereixen els programes socials». I com que crisi obliga, «els esforços d'austeritat i de contenció que fem des del Govern també van encaminats a prioritzar i concentrar els recursos allà on són més necessaris». Martí va tornar a explicar que en els propers mesos govern «treballarà per debatre i aprovar una llei que posi ordre a tots els serveis socials d'Andorra, per gestionar millor i distribuir de manera més justa totes les prestacions».

El Govern també seguirà la feina iniciada en el marc del Consell Nacional de la Discapacitat per «garantir l'accessibilitat a l'espai públic i als mitjans de transport, per aprofundir en la integració laboral de les persones amb discapacitat i per oferir-los nous serveis de lleure».

Nou conveni / La ministra de Salut i Benestar Cristina Rodríguez també va anunciar l'imminent signatura d'un nou conveni entre el seu ministeri, la CASS i el patronat del centre que «delimitarà les competències de tots per assegurar la bona marxa de l'Escola». Segons Rodríguez, «la CASS assumirà la despesa sanitària del centre i dels usuaris i el ministeri de Benestar, la despesa social». El conveni permetrà «tenir un compromís escrit que a més regularà la implicació de les parts en totes les actuacions i necessitats futures, obres, recursos humans i necessitats dels residents».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT