PUBLICITAT

Qüestió de responsabilitat

  • Bonell assegura que el treball de Tortosa conté «massa errors» per ser publicat
EVA ARASA
escaldes-ENGORDANY

Periodic
Lorena Tortosa rep l'accèssit del premi Principat d'Andorra, l'any passat. Foto: TONY LARA

«Massa errors perquè el Consell General ho pugui publicar». La subsíndica general, Mònica Bonell, ha trencat el silenci que la institució havia mantingut fins al moment amb relació al treball de Lorena Tortosa, Andorra, de l'època medieval al 2.0, per explicar els motius que van portar la Comissió Legislativa d'Educació, primer, i la Junta de Presidents, després, a desdir-se de la seva publicació. Un cop detectats aquests errors, que no eren ni un ni dos segons es desprèn de les paraules de Bonell , «el Consell General decideix que no vol assumir la responsabilitat d'aquesta publicació» i procedeix a comunicar la decisió a l'autora.

A partir d'aquí s'inicia, efectivament, un període de silenci per part de la institució. Silenci de cara enfora, «per respecte i correcció» vers la periodista –assegura Bonell. Un tracte que, des del Consell General, es considera que no ha estat recíproc, des del moment en què Tortosa especula, públicament, que la decisió de no publicar s'hagi pogut prendre per motius polítics i, més en concret, per les conclusions a què arriba l'autora respecte al sistema electoral del Principat: «Descric un sistema en què els petits partits queden exclosos i ho argumento amb el context legal, l'experiència dels responsables de campanya i les conclusions de l'ODIHR, [l'Oficina pes a les Institucions Democràtiques de l'OSCE]», afirmava Tortosa en declaracions recollides per aquest mateix mitjà, el 21 de maig passat.

A criteri del Consell

És cert que el jurat del Premi Principat d'Andorra 2011, que va atorgar l'accèssit a Tortosa per l'anàlisi comunicativa de les eleccions generals del mes d'abril d'aquell any, recomanava la publicació del treball –un treball que s'ha evidenciat, en qualsevol cas, que no és d'investigació històrica. No obstant això, és el Consell General qui tenia «la potestat de publicar o no» l'estudi –recorda la subsíndica general.

Bonell aclareix que, en un primer moment, es va procedir a la correcció lingüística del text, entenent que aquesta era la tasca d'edició que li corresponia al Consell General. Ara bé, quan en aquest procés es van detectar errors de contingut –alguns dels quals es recollien en el reportatge La publicació de la discòrdia, publicat a EL PERIÒDIC el 22 d'octubre–, les alarmes es van disparar.

Bonell es mostra perplexa davant la reacció de Tortosa: «El Consell General, per responsabilitat institucional, no podia assumir la publicació d'un treball que contenia tants errors i que s'havia de refer en part. Això no vol dir que ella no pugui fer les correccions pel seu compte i buscar la manera de publicar el treball».

De fet, Tortosa ha iniciat un projecte de micromecenatge a través d'una pàgina web –Verkami.com–, amb l'objectiu de finançar la publicació del llibre per part d'una editorial barcelonina. Ahir a la tarda, el projecte havia aconseguit ja 1.797 euros dels 2.000 euros que es necessiten per a una primera edició de 150 exemplars. La «molta tinta» dedicada al tema –paraules de Tortosa– ha esdevingut, voluntàriament o no, una excel·lent campanya de màrqueting.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT