PUBLICITAT

Els inversors estrangers aposten sobretot pels serveis i el comerç

  • El Govern va rebre 99 sol·licituts per a la creació de nous negocis i en va aprovar 63
  • Les 35 demandes en tramitació suposen una inversió incial de poc més de 5 milions d'euros
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre d'Agricultura, Economia i Territori, Jordi Alcobé, ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre d'Agricultura Economia i Territori, Jordi Alcobé va comparèixer ahir davant la comissió legislativa per fer balanç de la feina feta aquest any i exposar les principals línies d'actuació dels propers mesos. Alcobé va comunicar als consellers generals les dades d'inversions estrangeres directes, que de moment aboquen un saldo positiu de poc més de 5 milions d'euros per a la implantació de 35 noves empreses, que es dedicaran sobretot als serveis (31,31%) i al comerç de detall i de distribució (28,28%). Altres sectors que interessen els inversors estrangers són la gestió patrimonial (11,11%), la fabricació (10,10%), la promoció immobiliària (8,08%), el disseny i la recerca (5,05%), l'hoteleria (4, 04%) i les inversions en cartera (1,01%).

Un centenar de sol·licituts / Alcobé també va explicar ahir que el Govern va rebre 99 sol·licituts d'inversió estrangera des del 19 de juliol al 5 de desembre passats. D'aquestes en va aprovar 63 que representarien una inversió global de poc més de nou milions d'euros, de les quals 35 ja estan en tràmit. Val a dir que el gruix de les demandes arriben d'Espanya (72). França (10), altres països comunitaris (8) i extra-comunitaris (9), segueixen a molta distància. La consellera de la majoria parlamentària de DA, Olga Adellach, va demanar al ministre més detall sobre els subsectors d'activitat de les noves inversions en el sector del comerç, cosa que Alcobé encara no va poder detallar.

Crítiques de l'oposició / El conseller general socialdemòcrata, David Rios, va criticar el poc impacte que està tenint l'obertura econòmica i va calcular que cada nova empresa aportarà una inversió inicial de 100.000 euros, «cosa que no és per llançar coets». Rios, que també va preguntar quantes de les noves inversions corresponien a negocis existents que actuaven a través d'un prestanoms, va lamentar que el Govern no esmerci més esforços en reactivar l'economia local amb «mesures adaptades a cada sector d'activitat».Alcobé va respondre que molt poques inversions corresponent a negocis sota la titularitat de prestanoms, i va treure ferro a la crítica argumentant que «en els temps que corren qualsevol inversió serà benvinguda».

Més comerç / El ministre va insistir en que «ara estem parlant de la inversió inicial» referint-se al fet que una vegada les empreses estiguin funcionant també generaran més inversió i més riquesa, perquè «són inversions productives i no especulatives», va afegir. I va descartar que els comerciants andorrans puguin estar molestos per l'arribada de nova competència. Alcobé va defensar que tot el que sigui obertura de nous negocis només pot afavorir la llei de l'oferta i la demanda. A més, també va exposar la possibilitat de que algunes de les noves inversions ja tinguin socis andorrans o s'estiguin plantejant col·laboracions comercials amb negocis establerts i va afegir que entre les sol·licituts presentades pels inversors estrangers per obrir nous comerços, «també hi pot haver comerciants que es venen el negoci i li compren». De moment, però, la nova inversió esperonada per l'obertura econòmica queda lluny dels clústers de salut i benestar, TIC i educació que presentava la iniciativa Actua.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT