PUBLICITAT

La Gavernera acull un total de 36 menors durant l'any passat

  • Catorze nens van ingressar d'urgència o per avís de la Policia i set derivats pels serveis socials
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap d'Àrea d'Atenció i Intervenció Social, Joan Carles Villaverde i Ruth Mallol Foto: ANA/M.T.

el Centre d'Acolliment Infantil la Gavernera va acollir l'any passat, un total de 36 infants. D'aquests, n'hi va haver 21 que van ser ingressats aquest mateix any, i que per tant, porten menys de dotze mesos al centre. Aquestes xifres són similars a les que es van anar donant durant els darrers dotze anys i mostren una evolució estable dels nens acollits a la Gavernera. Al llarg de l'any passat, també es va donar l'alta a vint nens, dels quals, el 70% va tornar amb els seus progenitors, mentre que els altres van integrar famílies d'acollida, o bé, es van emancipar o van canviar de centre. Els menors que es troben al Centre d'Acolliment Infantil de la Gavernera hi solen arribar perquè els seus pares han comès negligències. En la majoria de casos es tracta de progenitors amb addiccions, ja sigui a les drogues, l'alcohol, o d'altres, que els han portat a desatendre els seus fills. En tots els casos, però, abans de treure els menors del seu nucli familiar, l'equip de Benestar Social intenta trobar altres solucions, treballar amb els pares perquè donin als infants una bona atenció, i si no hi ha altre remei s'opta per portar els nens al Centre d'Acolliment Infantil, o s'intenta integrar-lo en una família d'acollida, tal com va explicar el cap d'Àrea d'Atenció i Intervenció Social, Joan Carles Villaverde, en una entrevista, a l'ANA. Sempre que un menor és allunyat del seu nucli familiar el cas queda judicialitzat i per tant, des de la Batllia també es fa un seguiment a aquesta família. Segons va dir Villaverde, la prioritat, en tot moment, és que el menor pugui tornar amb els seus progenitors i per a això se'ls intenta ajudar a solucionar els problemes que els han portat a una situació de fractura familiar i social.

Tot i això, l'any passat, 21 infants van ingressar per primera vegada a la Gavernera. Dels quals catorze van ingressar d'urgència o per avís de la Policia, mentre que altres set van ser derivats de manera planificada pels serveis socials. Un cop al centre, Villaverde va assegurar que el que s'intenta és que els nens s'hi estiguin per un període de temps el més curt possible i que puguin tornar aviat amb els seus pares. De fet, l'any passat també es van donar d'alta un total de vint infants, dels quals 14 van tornar amb els seus progenitors. Dels altres, quatre van canviar de centre, un es va emancipar i un altre va integrar una família d'acollida. Dels 36 nens que van passar per la Gavernera, nou ja hi porten més de dos anys, sis n'hi porten entre un i dos anys i set s'hi han estat entre set i dotze mesos. Catorze nens més hi porten menys de mig any. Pel que fa a les edats, la majoria dels acollits, 16, tenen entre quinze i divuit anys, i uns altres 10 tenen entre dotze i catorze anys. També van passar pel centre el 2012, dos nens d'entre vuit i onze anys, tres d'entre cinc i set anys i cinc més, d'entre dos i quatre anys. La majoria són de nacionalitat andorrana. Les xifres d'ocupació d'aquest centre són similars a les dels darrers dotze anys, i mentre el 2012 hi va haver una mitjana de 17 nens al mes, els altres anys, la mitjana es va situar entre els 15 i els 19 nens al mes.

un centre per a adolescents / L'increment de joves d'entre quinze i divuit anys atesos a la Gavernera fa que el Ministeri de Salut i Benestar Social es plantegi la creació d'un centre específic per a joves i adolescents per tal de no barrejar-los amb els més petits ja que presenten problemàtiques molt diferents. A més, el centre de la Gavernera està pràcticametn ple durant tot l'any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT