PUBLICITAT

Bonell i Ferrer coincideixen en que la raó d'Estat és la que preval

  • Com a dones defensen la llibertat d'escollir però no obvien la responsabilitat política
  • La cònsol recorda que Andorra existeix gràcies al desequilibri entre tots dos coprínceps
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La subsíndica, Mònica Bonell (a la galeria), i la cònsol de la capital, Rosa Ferrer Foto: TONY LARA

La subsíndica general, Mònica Bonell va trobar ahir una aliada en la cònsol d'Andora la Vella, Rosa Ferrer, que va defensar que «personalment estic a favor de despenalitzar l'avortament en els tres supòsits que preveu la proposició de llei del Partit Socialdemòcrata al Parlament, però,» –va matisar– «si despenalitzar l'avortament s'ha de convertir en una raó d'Estat, primer preval l'Estat». Ferrer que també va admetre desconèixer el redactat del text, tot i conèixer els supòsits per als quals es vol demanar la despenalització (en casos de violació, de malformació del fetus o de risc per a la vida de la mare), va afegir que «cal veure si és respectuós amb la Constitució».

D'aquesta manera, la cònsol de la capital es va sumar a les declaracions que va fer la subsíndica general, Bonell, al programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d'Andorra (RNA). Bonell va reiterar a EL PERIÒDIC que «com a dona defenso la llibertat d'escollir però com a política seria poc responsable si obviés les nostres institucions, sobretot la dels coprínceps». Com Ferrer, la subsíndica defensa que «la pervivència de l'Estat andorrà és prioritària». Bonell va recordar que «no seríem responsables si no tinguessin en compte els inconvenients ètics i morals que se li poden presentar al copríncep episcopal en un tema com aquest». I va convenir que és una qüestió que no acceptarà mentre l'Església no canviï el seu posicionament.

Recordant la negociació de la Constitució i com l'aleshores copríncep, Martí Alanis, va blindar el dret a la vida incloent en el text constitucional en totes les seves fases, i el Codi Penal que penalitza l'avortament i inclou un article que sembla fet a mida per dissuadir les dones d'anar a avortar fora d'Andorra, Ferrer va admetre que potser es podria modificar aquest text. I és que encara que no s'hagi detingut mai una dona per haver interromput el seu embaràs a Barcelona o a Tolosa, el Codi Penal diu que tot delicte comès fora del territori andorrà, però del qual les conseqüències perdurin en territori andorrà, podrà ser castigat. No obstant això, Ferrer va insistir en la raó d'Estat afegint que «històricament, el desequilibri espiritual i terrenal entre tots dos coprínceps va fer possible la Constitució d'Andorra». A la mateixa constatació sobre la figura i prerrogatives dels caps d'Estat, Bonell va concloure que «una Andorra amb un sol copríncep no s'aguantaria». A més, la subsíndica va fer al·lusió a la manipulació política per part del PS, quan es va preguntar a l'entrevista de RNA «perquè no havia presentat la proposició de llei quan governava». La resposta de totes dues polítiques és que «quan governes tens la responsabilitat de tenir-ho en compte tot». A tot això,la consellera general de Demòcrates per Andorra (DA), Roser Bastida, va afegir que «és un tema prou complex perquè es discuteixi en comissió i fem una declaració conjunta des del Grup Parlamentari de DA».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT