PUBLICITAT

DA vol una llei de comerç menys intervencionista i consensuada

  • Calvó diu que les correccions introduïdes responen a les inquietuds del sector
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les conselleres de DA, Sílvia Calvó i Olga Adellach presenten les esmenes al projecte de llei, ahir Foto: ÀLEX LARA

Les conselleres generals de Demòcrates per a Andorra (DA), Sílvia Calvó i Olga Gelabert, van presentar ahir la seixantena d'esmenes que la majoria parlamentària ha introduït en el projecte de llei socialdemòcrata per legislar el comerç. Calvó va explicar que «a banda de protegir el consumidor, s'ha de donar un marge al comerciant perquè pugui gestionar bé el negoci» i que per això, «hem volgut retallar la tutel·la excessiva per part de les administracions». Així, les esmenes tenen la finalitat d'incrementar la flexibilitat per a l'empresari, alhora que «hem buscat la coherència entre la futura llei de la competència i protecció del consumidor, la legislació vigent i aquest text». El text resultant, és una refosa actualitzada que introdueix millores substancials per a la bona marxa dels negocis com ara un nou procediment simplificat de comunicació per agilitzar els tràmits administratius, més control sobre l'intrusisme; més flexibilitat per al comerciant que no estarà subjecte ni a un calendari de rebaixes ni al calendari de festius decretat pel Govern, i més cobertura per a alliberar els locals de negocis embargats.

Calvo i Gelabert van afegir que les esmenes s'havien consensuat amb el sector que «està molt preocupat per temes com l'intrusisme o la regulació de les promocions i de les rebaixes». Gelabert va afirmar que «el projecte de llei socialdemòcrata era molt rígid en molts aspectes, i demanava que les promocions s'apartessin del lloc de venda habitual i tinguessin un mes de durada com a màxim». El grup parlamentari demòcrata, després de consultar els comerciants i «per les característiques del sector», suprimeix aquestes prerrogatives i tampoc no estableix un calendari de rebaixes perquè «no és necessari tot i que deixem la porta oberta a establir uns períodes de rebaixes si el sector ho demana». I és que tal com van apuntar les conselleres, molts països europeus han alliberat aquesta pràctica comercial. No obstant això, les liquidacions per cessament de l'activitat així com les vendes de saldos, quedaran subjectes a certes condicions perquè «no es pot abusar del consumidor tot l'any» va argumentar Calvo.

Altres millores / Si «l'estructura de la llei socialdemòcrata s'ha mantingut, la filosofia ha canviat», va insistir Calvó, que també va afegir que «els socialdemòcrates l'han treballada molt poc». I és que molts dels articles del projecte de llei ja estaven inclosos en la futura llei de competència i protecció del consumidor, i d'altres xocaven amb la Llei d'inversió estrangera «per problemes d'interpretació». Entre els exemples citats ahir el text socialdemòcrata recollia punts com ara les vendes sota preu (incloses en la llei de competències) i en canvi, no regulava les franquícies, «un concepte que no hi era quan ja existeixen molts negocis d'aquest tipus a Andorra». En quant al comerç electrònic, la legisladora considera que requereix «un projecte de llei a part».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT