PUBLICITAT

L'impagament de les factures serà més car per a empreses i administracions

  • Es fixa un termini de pagament de 60 dies amb un màxim de 90 si es pacta entre les dues parts
  • El grup de DA presenta un conjunt de mesures que podrien entrar en vigor el mes de setembre
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona revisa una factura. A partir de setembre empreses i administracions tindran un termini d'entre 60 i 90 dies pel seu abonament. Foto: TONY LARA

El no pagament de les factures entre les empreses o entre empreses i administracions públiques pot resultar més car després de l'estiu vinent si prospera la proposició de llei d'establiment de mesures contra la morositat que ha entrat a tràmit al Consell general el grup demòcrata. Segons el text, presentat ahir pels consellers generals Sílvia Riva i Carles Ensenyat, s'estableix un termini de pagament de 60 dies des de la data de l'entrega de la feina i alhora es genera la factura corresponent. Si hi ha un pacte entre les parts aquest termini és pot allargar 30 dies més i, per tant, tot el procés pot arribar a ser de 90 dies. Si se sobrepassa, el deutor haurà de pagar uns interessos de demora que correspondrien al doble de l'interès legal, que aquest any se situa al 3% i, per tant, l'interés a pagar ascendiria al 6%. Igualment, la llei també establirà que es puguin reclamar les despeses generades per la demora, amb un màxim de 30.000 euros, o si és superior, fins a un 15% del total del deute.

També s'estableix un pacte per fer el pagament dins d'un termini més curt que 60 dies, si aquest no es complís també s'hauria de pagar l'interès.

OBJECTIUS /Tot el paquet de mesures tenen com a objectiu reduir els impagats i evitar que les petites empreses hagin de suportar tensions de tresoreria i es puguin veure abocades a la fallida. D'aquesta manera es vol reduir el nombre d'impagaments, millorar el crèdit entre les empreses i, al mateix temps, crear un element de dissuasió per evitar que la major part de conflictes de factures no pagades hagin de ser resolts per la Batllia. Segons va explicar el conseller Ensenyat en l'actualitat molts deutors esperen a les resolucions judicials per retardar els pagaments, la qual cosa és un procés «que por durar entre dos i tres anys».

En l'actualitat existeix un problema molt greu de morositat, i bona part de les suspensions de pagaments i de fallides que s'estan produint estan causades per les tensions de tresoreria que han de suportar les empreses pel fet de tenir molts impagats. Per a Riva es pretén que a partir d'ara «surti més car incomplir el termini que no pas com fins ara fer-se finançar pels seus proveïdors».

La nova legislació ha estat consensuada amb el teixit empresarial liderat per la Cambra de Comerç, els set comuns i els ministeris d'interior, finances i ordenament territorial.

L'existència d'un possible registre d'empreses i administracions moroses xocaria amb l'actual llei de protecció de dades tot i que «s'està discutint en l'actualitat dins del Ministeri la seva creació o no».

PARTICULARS/ La fixació per llei d'un termini màxim per fer front al pagament de les factures, tant per a les empreses com per a l'Administració pública, no afectaria en cap cas als particulars amb hipoteques o préstecs bancaris

Els conflictes que es puguin generar fruit de la morositat entre particulars, contrariament amb el que passa a Espanya, compten al Principat amb una llei de 1969 que continua estant en vigor i s'esta aplicant. Per a Ensenyat en aquest àmbit «no existeix cap buit legal tot i que cal millorar la legislació actual». En el cas dels desnonaments, Riva va indicar que el sistema actual protegeix totes les parts amb crèdits hipotecaris que «estan molt bé regulats»

La nova llei podria estar aprovada durant els mesos de maig i juny, i podria entrar en vigor tres mesos després, cap al setembre.

Un conjunt de mesures per poder reactivar l'economia que aniran acompanyades d'altres que es donaran a conèixer en les properes setmanes,segons va anunciar la consellera Sílvia Riva.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT