PUBLICITAT

Casadevall reclama una reforma i la independència pressupostària

  • Les conclusions dels experts coincideixen amb les de l'estudi de modernització demanat pel CSJ
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Casadevall i Espot intercanviant impressions al locals de la Batllia Foto: TONY LARA

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va explicar ahir, després de fer públiques les conclusions dels dos magistrats que van estudiar la instrucció d'un cas de tràfic de drogues i blanqueig de diner, que «els magistrats constaten com la situació es va anar espatllant per l'acumulació de feina a la Batllia». I va argumentar que «la batlle instructora del cas tenia vuit causes obertes per blanqueig de diner més els altres casos corrents i a més, substituïa una companya per baixa de maternitat, i és clar, les persones arriben fins on poden arribar». No obstant això, Casadevall es va felicitar que els magistrats «troben bé que s'actués de seguida després del sobreseïment de la causa» i va reconèixer que «de tenir pressupost ens ajudaria molt a fer els que ens recomanen». Recordant que fa 20 anys que els òrgans de justícia actuen des d'unes instal·lacions provisionals, Casadevall va al·legar «¿Quina independència tenim?». I va respondre que «si volem contractar un batlle especialitzat en delictes financers, de blanqueig o tecnològics, tal com ens recomanen els magistrats, no ho podem fer, hem d'esperar que el Govern ens doni els diners».

Prioritats / Però el sempre reivindicat pressupost de la justícia no arriba, i ningú sap ben bé perquè. Casadevall va concloure que «pensem que és una qüestió de prioritats però el cert és que quan hi ha falles tothom ens assenyala» i va reiterar que «si tenguéssim pressupost, almenys aleshores seríem totalment responsables del bon o mal funcionament de la justícia mentre que ara, aquesta responsabilitat és compartida». El president del CSJ també va recordar que el passat 27 de febrer «vam entregar al Govern l'estudi sobre la Batllia, fet per Deloitte que a més de detectar les deficiències que tenim ja recomana fer tota aquesta feina que ara també ens recomanen». I és que les conclusions dels magistrats Gilbert Cousteaux de la sala d'apel·lacions (Cour d'Appel) de Tolosa i Andreu Enfedaque, inspector del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), són que cal «una especialització per poder afrontar amb plenes garanties d'eficàcia, els procediments relatius a la criminalitat organitzada». I insisteixen en que dos dels sis batlles actuals de les seccions penal i d'instrucció haurien d'especialitzar-se en les causes relatives al crim organitzat i de blanqueig de diner. Els batlles «haurien de rebre una formació específica en matèria comptable, econòmica i financera, i altres ciències auxiliars».

Precarietat / Els magistrats no obvien la precarietat dels mitjans materials de la Batllia i també recomanen «una millora immediata per tal d'agilitzar el lliurament de còpies per donar trasllat al Ministeri Fiscal i a les parts dins els terminis legals». I expressen «la conveniència d'avançar en la digitalització dels processos penals com a pas previ envers el procés electrònic». Cosa que seria el primer pas cap «al dossier electrònic en fase experimental a Espanya, caracteritzat per la desaparició del paper, llevat dels documents de prova». Casadevall va concloure que «algunes d'aquestes recomanacions van en la línia del treball iniciat en l'estudi de modernització de l'administració de justícia, falta que el Govern en trameti el finançament necessari perquè sigui una realitat». Mentrestant, segons el comunicat que el CSJ va fer públic ahir, l'informe dels magistrats Cousteaux i Enfedaque ja ha servit per modificar els hàbits de funcionament a la Batllia, que per la força de les coses s'havien anat relaxant. Ara les notificacions al Ministeri Fiscal es fan de manera immediata. Els batlles inscriuen personalment en el registre cronològic les resolucions referides a les escoltes telefòniques, i la policia tramet al batlle instructor amb periodicitat quinzenal els enregistraments i transcripcions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT