PUBLICITAT

DA creu que l'avortament implica canvis a la Constitució

  • Herver expressa el suport del partit a la reforma del marc econòmic
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Herver compareix, ahir, a la seu del partit de Demòcrates per Andorra Foto: ANA / M. C.

El partit de Demòcrates per Andorra (DA) evita posicionar-se sobre la qüestió de l'avortament. El seu portaveu, Xavier Herver, va declarar ahir que «l'important no és el que pensem cadascú de nosaltres», va dir, sinó «les implicacions que això comporta amb la situació del país que tenim i en la manera en què està institucionalment organitzat».

La qüestió de l'avortament recurrentment va apareixent sobre la taula. Va ser el Grup Parlamentari Socialdemòcrata qui va presentar novament fa uns dies una proposició de llei amb l'objectiu de despenalitzar l'avortament en determinats supòsits. I des de DA no hi ha una posició clara. Mentre que la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, afirma que «no hem de tancar els ulls» davant del problema, des del partit, Herver va afirmar que és una «temàtica molt complexa, on intervé l' ètica i les conviccions personals», però més enllà, «l'important són les implicacions que comporta amb la situació del país que tenim i en la manera en què està institucionalment organitzat».

SUPORT A LES REFORMES ECONÒMIQUES / Però el motiu principal de la compareixença del portaveu de DA no era parlar del text socialdemòcrata sobre l'avortament, sinó expressar el «suport a la feina que fan el Govern i el grup parlamentari de redefinició del marc econòmic».

Després d'afirmar que els desenvolupaments legals que s'estan realitzant –la reforma de la CASS, dels complements de jubilació i el marc fiscal– «no són contradictoris» amb la protecció i potenciació del petit comerç, que «és la columna vertebral» de l'economia del país, va criticar el text de la proposició de llei del comerç presentat pel grup socialdemòcrata. Herver va qualificar la proposició de «feixuga», i va assegurar que «no garantia una fàcil aplicació». Així mateix, va afegir que s'havia presentat, segurament, «per oportunisme polític a corre-cuita i sense parlar amb el sector». Per això ara els mateixos socialdemòcrates esmenen el text, i DA en presenta una seixantena de «necessàries, perquè la llei no sigui contraproduent».

En aquest punt, el portaveu del partit va defensar que els propis comerciants «no tenen una opinió uniforme» sobre la necessitat de liberalitzar o regular els períodes de rebaixes. Així va defensar l'esmena demòcrata per la qual no s'establirien aquests períodes tot i que «per prudència» el Govern manté la potestat d'establir una calendari «si hi ha disfuncions». Això és, si es constaten greuges comparatius o un nivell de tensió més elevat del normal.

D'entre les esmenes que presenta el grup de DA al text del comerç, Herver també va parlar de l'eliminació de l'obligació de separar els productes en promoció de la resta. En aquest cas, és per «protecció del petit comerç», que sovint no té l'espai suficient per fer-ho. I també per ajudar el petit comerç es defensa la simplificació de procediments i l'eliminació de l'autorització prèvia per a la cessió de l'activitat.

Herver també va parlar de la llei de la competència, que evitarà els abusos i la venda per sota cost, i la llei de la morositat, de la que es va mostrar convençut que «serà positiva per protegir els petits actors».

En definitiva, va aplaudir la tasca que s'està realitzant i la «valentia» per afrontar les reformes. En aquest punt, i en relació a l'IRPF, va comentar que la data no és tant important com «treballar de manera raonable, sense pressa i fent una feina consolidada i homologable».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT