PUBLICITAT

Espanya només fa deu demandes d'intercanvi d'informació fiscal

  • Els ministres subratllen que l'acord per evitar la doble imposició haurà de seguir els estàndards de l'OCDE
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
El ministre Cinca és rebut ahir a la seu del Ministeri d'Hisenda espanyol, pel ministre Montoro Foto: EFE / JAVIER LIZÓN

Espanya ha realitzat «molt poques» demandes d'informació fiscal. Menys de deu. I aquestes s'han anat responent «normalment», seguint l'establert en l'acord d'intercanvi d'informació signat entre Andorra i Espanya. Aquest és el resum que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va fer del balanç de l'aplicació de l'acord d'intercanvi d'informació fiscal fet amb el seu homòleg durant la reunió que van mantenir ahir a Madrid. La trobada va servir per donar el tret de sortida a les negociacions per assolir un conveni que eviti la doble imposició (CDI) entre els dos estats, i «assentar-ne les bases».

El ministre de Finances va viatjar ahir a Madrid per reunir-se amb el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro. El motiu de la trobada era iniciar formalment les negociacions per l'adopció d'un conveni per evitar la doble imposició. I per parlar de CDI, és inevitable parlar d'intercanvi d'informació fiscal. De fet, el CDI «no és més que un pas més en el procés iniciat amb l'acord d'intercanvi d'informació fiscal», va manifestar Cinca, que va recordar que és pràcticament impossible signar un conveni per evitar la doble imposició si prèviament no s'ha arribat a un acord d'intercanvi en matèria fiscal, o en tot cas, s'inclou aquest darrer en el CDI. Per això els dos ministres van fer balanç de l'aplicació de l'intercanvi d'informació fiscal, i Cinca va comentar que s'han rebut «molt poques demandes», no arriben a la desena, i s'han respost amb normalitat, seguint l'establert en l'acord.

CDI SEGUINT L'ESTÀNDARD OCDE / Però el motiu prinicpal de la reunió era iniciar les negociacions per arribar a un conveni de no doble imposició. I aquí, tant

Cinca com Montoro van coincidir en què «la base ha de ser l'estàndard de l'OCDE». El ministre andorrà va assegurar que «línies vermelles no n'hi ha», però que Espanya va deixar clar que «no farem un CDI ad hoc per a Andorra». De fet, Espanya «té el seu model», i és el que ha fet servir en els darrers convenis signats, i fins i tot alguns de més antics els ha renegociat, per portar-los caps als estàndards de l'OCDE.

Segons Cinca, el fet de seguir els estàndards de l'OCDE «a Andorra ja li va bé», tot i que s'ha d'entendre que hi ha «petites coses» que cal «adaptar» a les especificitats de la realitat d'un microestat. Val, aquesta darrera afirmació, tant per a Espanya com per a França –amb qui està previst signar el CDI el proper dia 2 d'abril.

El fet que no hi hagi línies vermelles, més enllà dels estàndards de l'OCDE, es tradueix en què Espanya no ha parlat ni de la necessitat que Andorra tingui un impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), ni tampoc ha posat damunt la taula clàusules per reservar-se el dret de fer tributar els seus nacionals en nous impostos que es puguin crear.

Amb tot, Cinca preveu que el CDI amb Espanya s'acabi assemblant al que se signarà amb França. «Es notava que havien estudiat el CDI amb França», va manifestar, i el fet que es parteixi de la base de l'estàndard de l'OCDE, ja n'assegura la semblança, doncs el francès és «un 90%» igual a aquest estàndard. Això facilitarà que s'arribi a un acord amb rapidesa i «a la tardor podria estar enllestit».

«SENSE IRPF, EL CDI PERD EFICÀCIA» / En relació a la necessitat o no que Andorra apliqui un IRPF per a que se signi un CDI, Cinca va afirmar que «sense figures homologables, el CDI per eficàcia», doncs el conveni serveix per evitar la doble imposició de figures similars. Malgrat això, va assegurar que l'IRPF «és un tema del que es fa molta literatura i és un tema secundari en aquesta negociació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT