PUBLICITAT

El cens aturat, els comuns creen la figura del resident hipotètic

  • Les corporacions diuen que cal ser prudents perquè eliminar un número pot portar perjudici a la persona
GLÒRIA GURDÓ
ORDINO

Periodic
El cònsol major de la Massana, David Baró, i el cònsol major d'Ordino, Bonaventura Espot, ahir Foto: ÀLEX LARA

Els comuns no se'n surten amb el cens i ahir els cònsols van acordar crear les noves figures de baixa dubtosa i alta dubtosa perquè «eliminar un número de cens pot portar un greu perjudici a una persona» va explicar Bonaventura Espot, cònsol major d'Ordino. Espot i Baró van ser els portaveus de la reunió que els cònsols van mantenir a Ordino i en la que van abordar diferents temes, a més del «tema històric» tal com va qualificar Espot l'embús que sembla patir el recompte de ciutadans a les administracions locals.

Ara per ara, saber quanta gent viu a Andorra sembla una quimera perquè com va admetre Espot hi ha molta mobilitat i a més a més, «hi ha persones que declaren a immigració que aniran a viure en un lloc determinat i després no ho fan». I també hi ha gent que canvia de domicili o marxa del país i no ho comunica. Espot va explicar que «la cònsol major d'Escaldes-Engordany, ens explica a cada reunió com evoluciona el cens, i ens adonem que la depuració requereix una acció conjunta, perquè trobem duplicats d'altes i baixes, i donar de baixa definitivament una persona del cens també és complicat perquè pot conduir a situacions dramàtiques».

Sense remuneració / De les paraules d'Espot s'entén que la crisi i la manca de feina no faciliten les coses. No obstant això, la nova figura d'alta dubtosa o resident hipotètic no comptarà a l'hora de rebre les transferències del Govern. I és que el cens és un dels indicadors que més influeixen en la distribució dels diners que l'Administració central destina als comuns perquè puguin complir amb les seves obligacions. A poc a poc, els cònsols van posant fil a l'agulla, segurament perquè també s'acosta el moment de negociar amb el Govern la tan anunciada revisió de les competències i transferències comunals.

En la darrera reunió de cònsols, el cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, va reconèixer en relació a aquesta qüestió que encara no s'havia tancat la depuració del cens de població tot i que s'havia fet molta feina. I davant l'evidència que l'inacció d'uns perjudica els altres, va mostrar-se conciliador dient que «les superfícies tampoc no estan tancades».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT