PUBLICITAT

La cambra aprova les Lleis que regularan l'activitat comercial

  • L'oposició reivindica el calendari de rebaixes i demana un vot particular sense èxit en la matèria
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, conversa amb el cap de Gover, Toni Martí, ahir Foto: TONY LARA

El Consell General va aporvar ahir les Lleis del Comerç i de la Competència Efectiva i de Protecció del Consumidor gairebé per unanimitat. I és que els consellers del Partit Socialdemòcrata van tornar a la càrrega per reivindicar la inclusió del calendari de rebaixes en la Llei del Comerç, amb el suport del Grup Mixt. El conseller socialdemòcrata, David Rios, va demanar un vot particular per a una reserva d'esmena sobre aquesta qüestió, argumentant que en cas de no regular-les «afectarà la imatge del comerç andorrà i desorientarà el consumidor», i va afegir que «sense calendari les grans superfícies poden mantenir el cartell de rebaixes tot l'any» cosa que al seu entendre va en detriment dels petits comerciants.

La consellera del Grup mixt, Sílvia Bonet es va afegir a la reivindicació de Rios, insistint en que «si no hi unanimitat en el sector, què millor que sigui el Govern qui faci d'arbitre». La consellera de DA, Sílvia Calvó va contestar les al·legacions dels consellers de l'oposició afirmant que «la llibertat no ens fa por», i va defensar que els comerciants saben millor que ningú com han de portar els seus negocis. Si uns i altres van reconèixer que el tema de regular les rebaixes no fa la unanimitat en el sector, Calvó va recalcar que la Llei del Comerç va ser consensuada a partir de les propostes que va fer «un sector tan important com aquest per a l'economia andorrana». I va afegir que «la llei preveu que el Govern pugui fixar un calendari de rebaixes en el cas de que hi hagi distorsions». A més Calvó va recordar que les rebaixes més conegudes del món com són les de Londres o les de Nova York no estan regulades per llei però, en canvi, el sector comercial de totes dues ciutats, té molt assimilat quan les ha de fer. I va insistir que el «mateix passa al nord d'Europa». Calvo també va explicar que la llei deixa clar què són les rebaixes, els saldos, les ofertes i les liquidacions i va recordar que «un comerciant no podrà vendre saldos per rebaixes perquè serà sancionat».

Cosa que també va reiterar el ministre d'Economia, Jordi Alcobé : «la llei preveu sancions d'entre 1.200 i 6.000 euros i fins i tot, el tancament del negoci». Alcobé també va defensar que «faríem un mal favor al país i al sector comercial si votéssim aquesta reserva d'esmena perquè avui votarem una reivindicació històrica com és la Llei del Comerç, no de les rebaixes». I va insistir en que «la Llei del Comerç és molt més que això».

El ministre també va defensar que la Llei, aprovada ahir, és una llei moderna que «integra els preceptes de la Unió Europea», i va matisar que «la UE hauria establert un calendari si aquesta qüestió preocupés tant, en canvi si que ha establert la normativa d'informació al consumidor».

Llei de competència efectiva / La Llei de Competència Efectiva i de Protecció del Consumidor, també va ser discutida per Rios i al final també es va aprovar per unanimitat tret dels articles 5 i 19 que no van obtenir els vots de l'oposició. Rios va reiterar els seus dubtes sobre els llindars de quota de mercat que determinen si una concentració empresarial –article 5– és il·legal i sobre els preus que el legislador interpreta com a competència deslleial, preus molt baixos i preus per sota del preu de cost –article 19. Rios va demanar què s'entenia per preus molt baixos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT