PUBLICITAT

La crisi atrapa també a les famílies benestants

  • Càritas es mostra preocupada pels nuclis familiars vinguts a menys que, per vergonya, rebutgen demanar ajuda
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
El nou local que Càritas ha inaugurat recentment a Sant Julià. Foto: ÀLEX LARA

Dilluns passat Càritas Andorrana, durant la presentació de la seva Memòria 2012, informava que havia atès en l'àmbit nacional a un 13% més de persones que l'any anterior. A més, del total d'atesos, el 64% ho feia per primera vegada, xifra que deixa palès que la societat andorrana s'empobreix. Paral·lelament, s'amplia el perfil de la persona que necessita ajuda: ja no és el prototip d'home estranger que té un treball no qualificat. El perfil és ampli, i hi estan entrant també els provinents de classes benestants. Així ho va assegurar el president de Càritas Parroquial de Sant Julià de Lòria, Jordi González. La seva entitat està «preocupada» per l'augment de famílies que fins ara estaven acostumades a tenir un tren de vida alt, i que s'han vist atrapades per la crisi. La preocupació recau en el fet que aquestes famílies «tenen vergonya a demanar ajuda».

Es tracta de casos de nuclis que tenien uns sous molt elevats en èpoques de bonança, i que ara s'han quedat sense res. «Arribar a aquest punt, per a tots nosaltres és molt dur, i més quan estàs acostumat a viure molt bé. Ha de ser un tràngol duríssim», va reconèixer González. Una part d'elles rebutja fer pública la seva situació personal, i per tant tot i necessitar-ho, prefereixen no acudir a entitats com Càritas o al propi Govern, per sol·licitar algun tipus de subvenció. Com a conseqüència, els costa molt sortir-se'n.

De de l'entitat estan treballant en maneres de poder accedir a ells sense que es doni una situació brusca. Per exemple, a través dels veïns, perquè els convencin. I també per fer més discret tot aquest procés, s'ha inaugurat recentment un local al centre de Sant Julià.

Paral·lelament, hi ha un altre segment de la població que preocupa a Càritas: el de la gent gran, «que ha viscut altres èpoques i té capacitat de sacrifici, d'optimitzar fins l'últim cèntim i sobreviure amb quatre coses», va manifestar González, afegint que són persones a qui «els costa molt demanar». El president de Càritas Sant Julià de Lòria va assegurar que s'han trobat amb experiències de dones grans que se'ls desmaien perquè no han menjat res durant tot el dia.

Més pobresa, més addicions / Aquest nou segment de persones que passen penúries econòmiques, el de famílies vingudes de menys, també han portat noves problemàtiques relacionades amb la pobresa, com és el cas de les addicions. González va assegurar que s'estan trobant amb casos de persones que, com que no paeixen la seva nova situació familiar, tenen problemes d'addicció amb l'alcohol. En aquestes situacions, l'ONG també els dóna suport i els posa en contacte amb un especialista per intentar eradicar l'addicció. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT