PUBLICITAT

L'IRPF serà del 5% a partir dels 24.000 euros i del 10% a partir dels 40.000

  • Apunta que s'introduirà un factor de sostenibilitat, però que es desvincularia de l'IPC, i es limitaran les pensions més altes
  • La CASS farà de fiscalitzadora i es responsabilitzatrà de les dedduccions mensuals dels afiliats
20062013-MARTI
El cap de Govern, Toni Msrtí, durant el debat d'orientació política d'aquest dijous. Foto: TONY LARA
El Debat d'Orientació Política que ha començat aquest dijous amb el discurs del cap de Govern ha servit a Toni Martí per avançar alguns dels eixos de les principals lleis que entraran a tràmit parlamentari un cop s'hagin aprovat en la sessió de Consell de Ministres del dia 3 de juliol. Es tracta de la reforma de la CASS i l'IRPF. Pel que fa a la CASS, Martí ha anunciat un increment de la cotització de la branca de vellesa del 10% al 12% i una reducció de la cottització per malaltia del 10% al 8%. Així mateix ha dit que s'introduirà un factor de sostenibilitat, però que es desvincularia de l'IPC, i es limitaran les pensions més altes. Finalment, s'augmenta el període mínim de cottizació per tenir dret a una pensió i s'endarrereix l'edat de jubilació anticipada. Tot i aquestes mesures, Toni Martí ha avisat que en el futur s'haurà d'afrontar la necessitat d'una nova reforma que haurà de pasar per un augment substacial de les cotitzacions, cosa que ara no han volgut fer per evitar gravar més empreses i treballadors. En l'horitzó també ha dit que 's'han de cobrir els futurs dèficits de la branca de vellesa sense afectar el nivell de reserves'. El cap de Govern no ha estalviat crítiques als socialdemòcrates per no voler fer un pacte d'Estat per a la reforma de la Seguretat Social.
 

Amb aquestes mesures, el cap de Govern també ha anunciat que s'està treballant, conjuntament amb França, per dotar la CASS i el Ministeri de Salut i Benestar d'un servei d'inspecció 'realment efectiu per combatre els abusos del sistema', ha dit. A més, les pensions no contributives es finançaran amb càrrec directe al pressupost de l'Estat.

Abans de parlar de la CASS, però, Toni Martí s'ha referit a la destrucció de llocs de treball, l'alt nivell de desocupació i els programes per fomentar l'ocupació i la formació dels aturats. Ha anunciat una partida pressupostària per al 2014 de 2 milions d'euros per a programes d'ocupació en benefici de la col·lectivitat. A més, ha fet pública la previsió que arribin a 225 treballadors contractats durant aquest any a través d'aquests programes. 

Pel que fa als programes de foment de l'ocupació i de la formació, el cap de Govern ha dit que s'han ocupat 18 llocs de treball, dels 30 que s'han ofert, i ha assegurat que s'augmentarà la partida pressupostària destinada a aquests programes.

Amb tot, Toni Martí ja ha posat damunt la taula el subsidi d'atur, però amb matisos: 'en un futur', ha dit, 'caldrà obrir el debat sobre una assegurança d'atur per capitalització, proveïda amb les cotitzacions de treballadors i empresaris'. Ara no és el moment, assegura, perquè 'seria afegir més càrregues socials en un moment complicat' i ho deixa per quan l'economia remunti.

En aquest tema ha estès la mà a l'oposició per assolir un 'gran acord polític' ja que els socialdemòcrates ho havien portat en anteriors programes electorals, moment que ha aprofitat per fer referència al recent  trencament del PS dient que 'espero que aquest esperit constructiu i de consens (...) es mantingui en aquest punt en futures legislatures malgrat la recent escissió del Grup Socialdemòcrata'.

Tot i això, Toni Martí ha assegurat que l'any passat els beneficiaris de prestacions socials van arribar a 12.403 persones, un 16% de la població, i que la despesa social va superar els 19 milions d'euros.

Ha estat en aquest punt que el cap de Govern ha aprofitat per qualificar de demagògiques i populistes les comparacions de les retallades a Andorra amb la de la resta dels països europeus: 'intentar establir qualsevol paral·lelisme entre la contenció de la despesa a Andorra i les retallades als països europeus és un exercici de pura demagògia'.

Jubilacions funcionaris
Pel que fa a la reforma dels complements de jubilació dels funcionaris, Toni Martí ha assegurat que durant el juliol s'haurà tancat la negociació amb els sindicats i que es podrà debatre durant el proper període de sessions per acabar aprovant-la abans de finals d'any. Ha assegurat que el percentatge de garantia de sou del 70% 'es reduirà significativament' i que a partir de la nova llei, 'els funcionaris hauran de contribuir per pagar part del seu complement de jubilació'. Aquesta contribució serà a parts iguals entre treballador i administració, un 2% per cada un.

Nou conveni francoandorrà
El discurs del cap de Govern també ha servit per anunciar la imminent signatura a París d'un nou conveni francoandorrà en matèria educativa. Segons Martí, aquesta signatura significa garantir durant almenys deu anys la presència del sistema educatiu francès 'de qualitat i acreditat arreu del món'.

 
Martí ha dit que 'mentre jo sigui cap de Govern no s'introduirà cap nou impost més a Andorra: ni l'impost de successions i donacions, ni l'impost sobre el patrimoni'. Aquest anunci l'ha fet després d'avançar alguns dels paràmetres sota els quals es regirà l'IRPF que entrarà a tràmit parlamentari després que el Govern l'aprovi en la propera sessió de Consell de Ministres del 3 de juliol. I és que en tres anys s'hauran introduït l'impost de societats, el de la renda dels no residents, el d'activitats econòmiques, l'IGI i l'impost sobre la renda.

Una de les novetats de la llei de l'IRPF és que 'la majoria de ciutadans no hagin de presentar la declaració de la renda' ja que s'aplicarà un sistema de retenció en origen. És a dir, 'serà la mateixa CASS qui recaptarà la retenció per IRPF'. El cap de Govern ha assegurat que aquest sistema és per 'no complicar més la vida ni als treballadors ni als empresaris'.

El projecte de llei de l'IRPF situarà l'impost en el llindar dels 24.000 euros anuals, 'a partir dels quals es començarà a tributar amb un 5%'. Serà a partir dels 40.000 euros anuals que es pagarà un 10% de la renda, i es preveuran, segons ha explicat Toni Martí, exempcions i deduccions per a famílies on només treballa un dels membres, per a persones amb fills o ascendents a càrrec, per a situacions d'incapacitat i per l'adquisició de la primera residència.

El cap de Govern també ha avançat que el nou impost inclourà les rendes del treball i 'les rendes del capital que encara no estan gravades', és a  dir, els interessos i els dividends provinents de societats estrangeres. Unes i altres tindran exempcions, en el cas dels interessos s'evitarà perjudicar el petit estalviador i hi haurà una exempció de 3.000 euros; i en el cas dels dividends quedaran exempts els de societats andorranes perquè queden gravades per l'impost de societats.

Transparència i Europa
La implantació de l'IRPF, un cop aprovada la llei a finals d'any segons preveu el cap de Govern preveu, completarà el model fiscal d'Andorra que fa que el país avanci cap a l'homologació internacional i la transparència. En aquest sentit, Toni Martí ha insistit en què 'Andorra té el deure de no quedar-se de braços creuats i fer una política d'anticipació' davant el reclam internacional dels intercanvis automàtics d'informació fiscal, i en concret el del copríncep francès François Hollande.

Martí ha assegurat que en aquest horitzó de canvis en el sistema financer, és necessària la col·laboració entre les entitats financeres i les institucions públiques.

També ha parlat Martí de les relacions amb Europa, i ha reiterat la voluntat del Govern d'assolir una integració progressiva en el mercat interior europeu a través de l'EEE, a l'estil de Liechtenstein identificant 'certes derogacions, règims transitoris i clàusules de salvaguarda, (...), una adaptació de les normes per no posar en risc la nostra identitat nacional i els delicats equilibris'.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT