PUBLICITAT

Els col·lectors d'aigües residuals capten més aigua neta del normal

  • La situació genera vessaments al medi i saturació hidràulica
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un mesurador al Valira. El cabal del riu augmenta per la fosa i la pluja Foto: tony lara

El departament de Medi Ambient va ratificar ahir que detecta aquests dies un augment de la quantitat d'aigües netes als col·lectors a causa del mal funcionament de la xarxa de sanejament o clavegueram, que capta l'aigua de les pluges i de la fosa de neu. Aquesta situació genera, en molts casos, vessaments directes d'aigües brutes al medi i saturació hidràulica de les conduccions i de les depuradores d'aigües residuals que no poden funcionar a ple rendiment. Si la xarxa de sanejament té la funció de transportar únicament l'aigua residual fins a les estacions depuradores perquè aquestes la puguin retornar neta al medi, de moment no és així per diferents motius expliquen els tècnics, que són el mal estat de les xarxes o les connexions indegudes de fonts o torrents al clavegueram. En època de pluges i de desgel, quan les fonts brollen amb més intensitat i els torrents baixen amb més cabal, la quantitat d'aigua neta que arriba fins al clavegueram i fins als col·lectors d'aigües residuals és molt més elevada.

Medi Ambient també destaca però, que el Reglament de control de les aigües residuals i de protecció de les aigües superficials (aigües netes), preveu la construcció de sobreeixidors en alguns punts de la xarxa de sanejament per evitar una saturació hidràulica del col·lectors, i alhora possibles incidències. No obstant això, també és ben conegut que aquesta solució no deixa de ser insuficient, perquè ara fa 8 anys, el Govern ja va sol·licitar els Comuns per reparar el clavegueram en mal estat i construir una xarxa que recollís les aigües netes ja siguin superficials o subterrànies, de pluja, fonts o torrents, i va signar un conveni de col·laboració per continuar amb el Pla de Sanejament d'Andorra del 1996. Però com que l'objectiu del conveni no es va poder assolir, el passat 6 de març, el Govern Martí hi va afegir una addenda per ampliar fins a l'horitzó 2018 el termini de temps que tenen els comuns per fer aquestes obres, que també són essencials per a la protecció de les aigües i del medi.

Obres que no vesteixen / De tot aquest periple es pot extreure que fer el clavegueram nou, a més de resultar car, és una obra que no vesteix gaire de cara a l'electorat. No obstant això, dilatar la necessitat de separar les aigües netes de les aigües brutes també té un cost per al país, tant des de la perspectiva de la protecció de l'entorn com des de la perspectiva econòmica, ja que com va recordar l'exministre de Medi Ambient, Jordi Serra, el Govern gasta centenars de milers d'euros a l'any per solucionar les incidències que provoca la situació. Ara el Govern torna a posar d'actualitat l'objectiu del pla de sanejament amb el compromís renovat dels comuns per eliminar els vessaments al medi i per fer els treballs necessaris perquè el clavegueram no transporti més d'un 20% d'aigües netes respecte a les aigües residuals. Fa uns mesos, el Govern va adjudicar, en vistes a tenir-la a finals d'any, la diagnosi de tota la xarxa del país per identificar les actuacions prioritàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT