PUBLICITAT

Les exigències internacionals obliguen a modificar el codi penal

  • S'amplien les penes per abús sexual i violència de gènere
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, en una compareixença posterior al Consell de Ministres. Foto: ÀLEX LARA

Les exigències que dicten a Andorra organismes com el Moneyval, el Grup d'Acció Financera (GAFI) i el Consell d'Europa han obligat a elaborar un conjunt de modificacions de l'actual Codi Penal andorrà. Els canvis es van aprovar aquesta setmana en Consell de Ministres i afecten aspectes com els delictes per blanqueig de diners, delictes vinculats al tràfic d'influències, de protecció d'infants contra abusos sexuals, de violència de gènere i sobre cibercriminalitat.

En el cas del blanqueig de diners, i a petició del Moneyval, s'incrementa la llista de les categories d'infraccions definides pel GAFI. S'inclouen alguns delictes propis de la circulació de diners d'origen il·lícit «que fins ara no estaven penats», va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca.

D'altra banda, i fruit de la signatura de l'Acord Monetari amb Europa, s'han fet modificacions en relació als delictes monetaris i també en relació a la creació dels nous delictes de tràfic d'influències i manipulació del mercat en matèria borsària.

endurir la pena per abús sexual / D'altra banda, i arran de la signatura del Conveni del Consell d'Europa sobre la protecció dels infants contra l'explotació i els abusos sexuals, ha calgut modificar articles sobre conductes relatives a la prostitució i la pornografia, ampliant el càstig a conductes com l'accés a una pàgina web on apareguin imatges de menors dedicats a activitats sexuals explícites.

També s'han produït modificacions en compliment de les disposicions de Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica. Per exemple, es castiga el matrimoni forçat i s'estén la competència dels tribunals andorrans a les conductes fetes a l'estranger pels residents. També apareixen noves figures com l'assetjament o l'assetjament sexual.

Finalment, el Conveni del Consell d'Europa sobre la cibercriminalitat ha obligat també a castigar certs actes preparatoris de delictes contra la intimitat o el patrimoni comesos per mitjà de la informàtica.

En relació al renovat Codi Penal, Cinca va assegurar que «no serà l'únic text històric que s'anirà modificant properament». Segons el ministre portaveu Andorra ha entrat en una «dinàmica de canvis» i dins un context internacional que obliga a adaptar aquests textos a les demandes i realitzats dels principals organismes mundials.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT