PUBLICITAT

En paritat ningú ens guanya

  • L'OSCE-PA manté Andorra en el primer lloc pel que fa a la presència de dones parlamentàries
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Olga Gelabert i Rosa Gili, representants d'Andorra a l'assemblea Foto: CONSELL GENERAL

Es pot criticar més o menys l'activitat política del país, però no es pot posar en entredit que Andorra és líder en presència femenina parlamentària. Així ho destaca per tercer any consecutiu l'Informe anual de l'OSCE-PA sobre l'equilibri de gènere. Concretament, El Principat es troba en el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones dins l'OSCE-PA (les dues titulars són dones) i també pel que fa a la seva presència dins el propi parlament nacional, amb un 50%. Així es va posar en relleu durant l'Assemblea Parlamentària de l'organització que va tenir lloc a Istanbul (Turquia), del 29 de juny al 3 de juliol amb motiu de la seva 22a Sessió Anual.

Durant la sessió van tenir lloc debats sobre la protecció dels drets i les llibertats fonamentals dins la regió OSCE, les adopcions internacionals, la ciberseguretat i l'espionatge a Internet, les mesures d'austeritat econòmica adoptades pels estats per fer front a la crisi, l'adopció de mesures per combatre els gasos que contribueixen al canvi climàtic, la crisi humanitària de Síria i el conflicte entre Israel i Palestina, entre d'altres.

La sessió també va servir per posar en relleu que Andorra continua encapçalant el rànquing pel que fa a la presència de dones, seguida per països del nord d'Europa com Suècia (44%) o Finlàndia (42%).

D'altra banda, durant la sessió es van presentar els informes d'observació d'eleccions celebrades a Armènia (18 de febrer), Bulgària (12 de maig) i Albània (23 de juny).

En aquesta Sessió anual les membres de la delegació andorrana, Olga Gelabert i Rosa Gili, van mantenir contactes bilaterals amb parlamentaris de diversos estats membres, entre els que destaca Montenegro, donat que el cap de delegació d'aquest petit estat, Ranko Krivokapic, va resultar finalment elegit president de l'OSCE-PA.

Els 265 parlamentaris, procedents de 55 estats de la zona OSCE, que van participar en els debats van adoptar la Declaració d'Istanbul, que conté les tres resolucions principals i els 23 punts suplementaris.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT