PUBLICITAT

Intent massiu d'estafa telefònica a mòbils andorrans

  • El número era d'origen asiàtic i va realitzar 20.000 trucades
L.F.M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Usuaris de telèfons mòbils al Principat. Foto: TONY LARA

El passat cap de setmana, 29 i 30 de juny, diversos telèfons mòbils andorrrans van rebre un alt volum de trucades provinents d'un número d'origen asiàtic. Concretament, tal i com va informar Andorra Telecom, el volum de trucades va ser de 20.000. La majoria d'aquestes es van rebre al voltant de les 14.00h de dissabte i a les 17.00h es va restringir el tràfic entrant d'aquestes numeracions.

Aquest tipus de frau es coneix com a Wangiri que prové del Japonès i vol dir «Un to i tallar». Tal i com va explicar la parapública, aquesta tipologia de frau consisteix en fer una «batuda incremental (que creix de forma exponencial, no simultània) de trucades a números telefònics, es deixa sonar un o dos tons, de manera que no doni temps a respondre a la trucada i en el terminal queda registrada una trucada perduda».

La tendència habitual és de retornar la trucada normalment per curiositat, i aquí és on resideix el benefici. La numeració origen sol correspondre a una numeració de tarificació especial de la que s'obté un benefici per totes les trucades entrants, en el moment en que es retorna la trucada, es comença a generar el benefici.

Tanmateix, no van ser gaires les persones que van caure en el parany. Andorra Telecom va informar que el volum de mòbils andorrans que van respondre la trucada va ser molt petit ja que «la gent ja està escarmentada» i que el preu que van pagar per realitzar la trucada estaria en els 6 euros el minut aproximadment.

Finalment, en un comunicat Andorra Telecom recomana a tots els clients, que si veuen una trucada perduda d'un número internacional el qual no reconeixen, és millor no retornar la trucada, «si la trucada és legitima ja tornaran a trucar o bé deixaran un missatge a la bústia». També van recordar que pel fet de respondre a la trucada entrant no es corre cap risc de frau ni de sobrecàrrec en la trucada.

FRAUS TELEFÒNICS/ L'últim frau telefònic conegut al Principat també va ser l'anomenat Wangiri l'any 2009. Llavors va ser la Policia qui va alertar de les possibles estafes que s'estaven realitzat mitjançant trucades perdudes des de números de telèfon de països africans.

Diversos ciutadans residents al Principat,van rebre trucades telefòniques des de números de telèfons amb prefixos desconeguts per ells com el 255 que correspon a Tanzània, el 234 a Nigèria, el 225 a Costa de Marfil o el 212 que correspon a Marroc, tot països d'Àfrica.

El Wangiri és un dels fraus telefònics més habituals realitzat als països veïns, juntament amb l'slamming, pràctica segons la qual es transfereix el servei telefònic a una altra companyia sense el consentiment de l'abonat i el cramming, que consisteix a facturar a un client serveis que no ha sol·licitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT