PUBLICITAT

Bartumeu defensa que s'ha de garantir el salari mínim a les pensions baixes

  • El president del Grup Mixt assegura que «cal fer un topall per dalt»
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El membre de Socialdemocràcia i Progrés en roda de premsa, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Un dels punts que més preocupa a Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra (SiP) és que en la reforma de la CASS no s'hagin posat topalls ni mínims ni màxima a les pensions. Pel que fa a les pensions més baixes, el president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, en declaracions posteriors a la junta de presidents celebrada ahir, va criticar el fet que no s'hagi tingut en compte que «moltes vegades les pensions són ridículament baixes» i que el que s'ha de garantir és que «les pensions baixes siguin com a mínim iguals al salari mínim». I pel que fa a les pensions més altes, Bartumeu va dir que «no s'acaba d'entendre» què vol fer el Govern, ja que tampoc ha establert en el text un topall a l'alça. Així doncs, el president del Grup Mixt va concloure que el fet que uns puguin cobrar molt poc sense cap límit mentre que altres puguin cobrar molt, també sense límits, «trenca el principi de solidaritat». Bartumeu va assegurar «que el topall a l'alça hi ha de ser», ara bé, no va voler parlar de quantitats i va dir que el definiran «quan tinguem el text»

ALTRES PUNTS «PREOCUPANTS»/ Bartumeu també va lamentar ahir que en la modificació de la llei el Govern no parli del factor de conversió, és a dir, dels anys que un jubilat triga a recuperar el capital aportat, «que actualment està en vuit anys», ni de la taxa de substitució, que consisteix en la compensació a través de la jubilació, que actualment és del 50% i, per tant, genera problemes per mantenir el nivell de vida un cop s'arriba a l'edat de jubilació.

Bartumeu també va tornar a criticar ahir que s'abaixi la prestació per baixa laboral i va afegir que «si el problema és que hi ha persones que aconsegueixen defraudar per aquesta via s'han d'impedir aquestes accions i no que paguin justos per pecadors» i, per tant, el que cal és revisar els criteris d'inspecció perquè, segons va assegurar Bartumeu, el sistema de baixes «s'està utilitzant, amb la tolerància del Govern, com un subsidi d'atur encobert».

D'altra banda, Bartumeu va informar ahir que no hi haurà sessió de Consell General el 25 de juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT