PUBLICITAT

Trobat el cos sense vida del desaparegut a Sorteny

  • Dos efectius dels bombers localitzen l'excursionista al pic de Besalí, fora del camí i a prop d'una zona rocosa
LAIA F.MAROT
ORDINO

Periodic
El Grup de Recerca de Muntanya la tardor passada buscant l'excursionista alemany. Foto: TONY LARA

finalment els Bombers van localitzar ahir cap a les 11.40 hores del matí el cos sense vida de l'excursionista alemany desaparegut el passat 27 d'octubre. Segons va explicar el director adjunt del Cos, Jordi Farré, «el cadàver estava fora de l'àmbit de recerca», prop del Pic de Besalí, a la Vall de Rialb, i per tant, lluny del punt on ell havia realitzat l'alerta, a la vall de Sorteny, fet que vol dir «que va caminar molt després de realitzar la trucada» i que va provocar que «mai penséssim que es pogués trobar en aquella zona».

Farré va explicar que durant la cerca havien passat pel camí senyalitzat proper on van localitzar el cos, però que aquest estava més enllà i que va ser gràcies a l'ajuda del gos que acompanyava als dos membres del Grup de Recerca que el van poder trobar. Concretament el cos estava entre el camí i una zona rocosa, amb cavitats, i per tant una de les possibilitats, segons va explicar el director adjunt, és que hagués intentat refugiar-se i posteriorment que hagués estat desplaçat uns metres per una animal carronyaire.

La Policia i el batlle de guàrdia es van desplaçar ahir al matí fins al lloc dels fets i un cop fet l'aixecament del cadàver, aquest va ser traslladat en helicòpter fins a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Tots els indicis, així com les restes roba i sabates trobades, corresponen a la descripció de l'home alemany que es va perdre la passada tardor, però caldrà esperar l'informe forense el que determini finalment la seva identitat. L'autòpsia també determinarà si el lloc on s'ha trobat és on va morir, o si pel contrari algun animal carronyaire, com ara un voltor, l'ha pogut moure.

LA RECERCA/ El cos de Bombers havia iniciat la setmana passada la cerca després de vuit mesos. La particularitat d'aquesta cerca era precisament que la darrera vegada que s'havia tingut notícies de l'excursionista alemany va ser a finals d'octubre de l'any passat i la cerca es va haver d'aturar per les condicions meteorològiques adverses de l'hivern. Amb l'etapa del desgel en marxa i la pujada de les temperatures, Bombers van reprendre les tasques per localitzar el cos.

L'home, resident alemany de 39 anys, va sortir el dissabte 27 d'octubre per la Vall de Sorteny i ell mateix va donar l'avís als cossos especials dient que s'havia perdut i no sabia tornar. No anava suficientment equipat pel descens de temperatura que es va donar aquells dies. Tan bon punt es va conèixer de la situació de l'excursionista, el Grup de Rescat de Muntanya (GRM), va iniciar un extens procés de localització que es va allargar més d'una setmana, sense resultats positius.

Ahir va ser el punt i final de la recerca, però primer i va haver el punt i a part. La setmana passada doncs es van iniciar les tasques amb la clara voluntat de tancar el cas i que no es repetissin els fets de la ciutadana francesa desapareguda a finals dels 90, que va ser localitzada dos anys després.

Així doncs, les dues persones de guàrdia del GRM que van trobar el cos van ser les encarregades de recuperar les tasques de recerca de l'excursionista durant l'estiu– i la tardor si hagués estat necessari. El GRM va partir de tres elements per a focalitzar la seva cerca, i que durant l'hivern no podien tenir. Per una banda, el desgel, que arrossega cap a baix tot el que hi ha a les tarteres –l'home s'hauria refugiat en un forat entre aquestes–, i permetria «fer visible una part del cos que abans no ho estava». Per altra, l'augment del cabal dels torrents provocat també per aquesta fosa de la neu. «El creixement del cabal pot haver mogut el cos del punt del llit on es trobaria», va exposar Farré. I per acabar, l'activitat dels animals, que «després de passar un hivern dur, hagin pogut arrossegat el cos» cap a un lloc més visible. Aquesta última doncs, és finalment la més provable.

La recerca durant aquesta setmana s'ha realitzat cada matí, sempre i quan no hi havia altres serveis a realitzar. La intenció era començar resseguint els camins, seguir pels llits del rius i torrents, i finalment els punts conflictius i grans àrees. La recerca va culminar doncs ahir amb la troballa del cos a prop d'un dels camins de la segona zona establerta, la Vall de Rialb.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT