PUBLICITAT

DA mantindria la majoria en cas que se celebressin unes eleccions

  • El votant s'inclina per les sigles conegudes del PS, i Socialdemocràcia i Progrés té poc suport
  • El cap de Govern continua sent el líder més valorat, mentre que Bartumeu supera a López
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Democrates per Andorra (DA) tornaria a guanyar les eleccions generals si aquestes es fessin ara, segons l'enquesta d'opinió política que ha elaborat el Centre de Recerca Sociològica. Són dades extretes de preguntes als votants que s'han d'afagar amb pinces, ja que un 56,5 dels enquestat no contesta i ja se sap que a Andorra les enquestes d'intenció de vot són complicades per la reserva que tenen els votants a donar a coneixer les sigles amb les quals s'identifiquen. Per això, si la comparativa d'intenció de vot de l'enquesta del CRES es fa en relació als resultats dels comicis de l'abril del 2011, el daltabaix dels partits polítics és colossal.

Si la comparativa es fa amb la darrera enquesta del CRES, del juny de l'any passat, les conclusions pinten d'una altra manera. A partir d'aquesta premissa, DA pateix un desgast important, ja que un 16% votaria a la formació liderada per Toni Martí sobre el 25,4% (vuit punts menys) de fa un any, i també disminueix la diferència de vot entre DA i el PS, tot i que la candidatura que presumiblement encapçalarà Pere López obtindria la confiança del 7,1% dels votants, mentre que fa un any era el doble: 14,4%. Per tant, daltabaix també socialdemòcrata. La nova Socialdemocràcia i Progrés (SiP) obtindria l'1,5%, els Verds l'1% i ApC un 0,7%. La clau està en els indecisos, un aclaparador 56,5%, que són els que farien decantar la balança i que resten fidelitat a l'enquesta. Aquí hi podríem trobar desencants amb els partits i la política que no votaran, els que no volen desvelar el seu vot i els i que no ho tenen encara clar.

Pel que fa a la valoració dels líder, el cap de Govern, Toni Martí, surt ben parat i aguanta amb un 6, poc menys que fa un any (sempre tenint en compte els andorrans), mentre que Jaume Bartumeu és el segon polític més ben valorat amb un aprovat justet, i López frega l'aprovat amb un 4,6.

IGUAL AMB ELS RESIDENTS / Una altra interpretació és que els resultats d'unes hipotètiques eleccions no variarien en posicions si també puguessin votar els residents.

Pel que fa a la pregunta de per quin partit té més simpatia, les diferències entre DA i PS s'escurcen (18,2 i 13,5), mentre que la resta de partits es mouen un una forquilla d'entre el 0,5 i el 4,2%, que correspon a Liberals d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT