PUBLICITAT

Un idi·l·li de tres dècades

  • Andorra la Vella homenatja la Principal de la Bisbal pels seus 30 anys a la Festa Major
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una rotllana durant el ball del Contrapàs, ahir al matí Foto: TONY LARA

La Festa Major d'Andorra la Vella té un dels seus punts culminants en la celebració del popular ball del Contrapàs. I aquest any ha estat un esdeveniment amb efemèride. El comú de la capital va voler commemorar el 125è aniversari de la cobla la Principal de la Bisbal i els 30 anys que fa que acompanya els gegants i l'esbart durant la Festa Major d'Andorra la Vella.

Per aquest motiu la cònsol, Rosa Ferrer, va lliurar un obsequi al director de l'orquestra com a reconeixement perquè la Festa Major de la capital «no es concep sense l'acompanyament de la Principal de la Bisbal».

Ferrer va agrair també la gran participació popular tant en els balls d'ahir al migdia com en tots els actes que s'estan desenvolupant en el marc de la festa major. «És una satisfacció veure que els actes agraden, que la gent surt i s'ho passa bé», va opinar.

En el cas del ball del Contrapàs, centenars de persones es van aplegar ahir al migdia a la plaça del Poble. Segons la cònsol any rere any s'hi apropa més gent. «Cada any hem de fer la rotllana més gran perquè és maco acabar tots amb les mans agafades al voltant de la plaça», va manifestar.

Els primers balls van tenir un significat especial i és que després que dos dels infants de la colla gegantera d'Andorra la Vella ballessin amb els capgrossos –la Multa i el Conseller–, una jove que ha complert la majoria d'edat –Laura Solsona– va actuar amb el gegantó Martí, amb qui comparteix edat. Per la seva part els geganters Meri Valle i Miquel Àngel Almeyda, que celebraven deu anys plegats, van ballar amb els gegants. Un cop finalitzat el ball es va produir un moment emotiu quan els geganters van lliurar el ram de l'Ermessenda a la família Burgos –de llarga tradició gegantera, dansaire i fallaire– per la recent defunció del pare.

Prèviament, al final de la missa solemne la Principal de la Bisbal havi interpretat sardanes andorranes i l'himme del Principat, i va acabar amb la Santa Espina, una mostra de la funció de la música com a «llenguatge universal i fet d'identitat nostre, propi d'Andorra i de Catalunya», va manifestar a l'ANA la cònsol.

Pel que fa a la coincidència de la darrera funció d'Scalada del Cirque du Soleil amb la Festa Major, la cònsol va exposar després de ballar el Contrapàs que ja sabien que seria així i per això van demanar incloure l'actuació dins del programa d'actes com «un afegit dins les activitats que ha atret públic».

Les contraprestacions han estat el canvi d'algunes ubicacions tradicionals de la festa i la pèrdua de zones d'aparcament, però «si el Govern ha valorat que era bo pel país no serà el Comú d'Andorra la Vella qui ha d'impedir que es realitzi aquesta activitat» va assegurar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT