PUBLICITAT

El Govern no vol compartir les dades per cobrar multes de trànsit

  • Espot diu que Andorra no prendrà la iniciativa per signar els convenis ja que «en sortirem perjudicats»
L.F.M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Mossos d'Esquadra controlen l'entrada de vehicles a Catalunya al costat de la duana de la Farga de Moles. Foto: TONY LARA

frança i Espanya ja han signat el conveni en què es comprometen a compartir les dades dels infractors de trànsit dels seus respectius territoris. A partir del passat dijous, 1 d'agost, els infractors espanyols i francesos reben als seus domicilis la corresponent citació i demanda de pagament, segons van informar la Direcció General de Trànsit (DGT) i el Servei Català del Trànsit (SCT). La nova normativa és fruit d'una directiva més àmplia de la Unió Europea, la 2011/82, que entrarà en vigor el mes de novembre vinent per tal que cap conductor dels estats membres quedi impune.

Amb els estats que no són membres, però, com és el cas d'Andorra, el conveni no serà tan senzill de signar, entre d'altres coses, perquè a aquest segon no li interessa: Een sortirem més perjudicats que beneficiats», va justificar ahir el ministre d'Interior, Xavier Espot.

En aquests convenis han de ser els dos estats qui es posin d'acord per aprovar un intercanvi d'informació de les infraccions de trànsit similar al que tenen els països de la Unió Europea, és a dir, l'Executiu andorrà hauria d'estar d'acord en encarregar-se de fer pagar als andorrans les multes pendents que tinguin a altres països; per exemple, en el cas d'Espanya, la Direcció General de Trànsit espanyola a través del Govern espanyol enviaria a l'Executiu andor­rà la relació de matrícules i expedients oberts perquè aquest efectues el cobrament. Espot va desmentir ahir «el rumor» que Espanya hagi iniciat «algun contacte»amb Andorra per tal de signar aquest conveni i va afegir que «no serem nosaltres qui prendrem la iniciativa».

ANDORRA FARÀ PAGAR ELS ESTRANGERS/ Tal i com va avançar aquest rotatiu el passat 26 de juliol, els conductors andorrans que els Mossos d'Esquadra aturin en un control de trànsit a Catalunya ja estan obligats a pagar les seves multes pendents –les dels últims tres mesos. A Andorra, també s'obliga a pagar les multes pendents –dels últims sis mesos segons el Codi–, ara bé, tal i com va informar ahir la Policia, això només es fa quan s'atura al conductor perquè ha comés una infracció: «És llavors quan es mira si té multes pendents al Principat, i en cas afirmatiu, està obligat a efectuar el pagament» o la Policia pot procedir a l'embargament del vehicle; «però no es fan controls expressament».

Per tal de poder dur a terme mesures com les que està aplicant la Generalitat, el Govern està «analitzat diverses fórmules per tal de fer pagar als estrangers que tinguin multes pendents aquí al Principat»,va informar Espot. El ministre va voler subratllar que «no és una reacció per respondre a les polítiques que ara està duent a terme Catalunya, és una decisió unilateral, nosaltres no els hi podem dir res sobre les seves decisions i ells a nosaltres tampoc».

El problema per efectuar els cobraments, tal i com els hi passava als altres països, «és no disposar de determinades dades per poder efectuar-los». Dins dels «mecanismes per augmentar la ràtio de cobrament» que està analitzant el Govern hi hauria la possibilitat de contractar una empresa externa per tramitar les sancions.

Una de les empreses que podria donar aquest servei de cobrament al Principat és la que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha posat al servei dels municipis espanyols, i que ja té 50 adherits. Es tracta de Nivi Gestiones España, que treballa 600 entitats locals de tota Europa i que ja ha aconseguit recuperar 75 milions d'euros a Itàlia per multes de circulació a ciutadans estrangers. Aquesta empresa no cobra res als ajuntaments, i el seu benefici recau en un percentatge de les multes cobrades. Tot i així, el procediment que habitualment utilitza aquesta empresa per aconseguir les dades dels infractors és posar-se en contacte amb l'administració del país de l'infractor perquè li faciliti les dades. Per tant, en el cas andorrà, s'hauria d'arribar a acords amb altres estats per aconseguir aquest intercanvi de dades.

Espot no va voler concretar quins «mecanismes de cobrament s'estan analitzant», però si va dir que cal estudiar-ho bé abans de prendre cap decisió perquè aquests «requereixen de certa inversió», i per tant, «s'ha de valorar detingudament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT