PUBLICITAT

Aigües d'Arinsal inverteix 2 milions d'euros per iniciar la producció

  • Actualment l'empresa està realitzant les proves d'embotellament que preveu finalitzar al setembre
  • Les fortes nevades del passat hivern han estat la causa del retard de tot el procés
LAIA F. MAROT
LA MASSANA

Periodic
El principi de línia d'embotellament a la planta de producció d'Aigües d'Arinsal, ahir Foto: TONY LARA

L'empresa Aigües d'Arinsal comença a veure els resultats de la feina feta a la seva planta embotelladora. Amb l'obra civil finalitzada, que ha costat al voltant de 800.000 euros, i tota la maquinària al seu lloc –importada de segona mà de les aigües de Monte San Savino–, la xifra de la inversió ascendeix als dos milions d'euros, tal i com va informar ahir el conseller delegat d'Aigües d'Arinsal, Andreu Vilarrubla.

Actualment, tècnics i treballadors estan realitzant «les proves parcials, màquina per màquina», per tal d'assegurar-se que tot funciona correctament. Les proves de fabricació de les ampolles ja estan fetes i Vilarrubla va indicar que preveuen que quan finalitzin les vacances d'estiu i arribin tots els tècnics, «a partir de la segona quinzena de setembre i la primera d'octubre», ja es podran realitzar les proves generals per posar a punt la producció. Pels possibles retards que puguin sorgir en la fase de proves, Vilarrubla va preferir no concretar la data de la inauguració de la planta d'embotellament, tot indica, però, que el proper Nadal ja estaran a punt les primeres ampolles.

30 MILIONS D'AMPOLLES, 6 formats / Finalment, l'empresa ha decidit produir sis formats d'ampolla: tres per a l'hostaleria, amb un disseny més exclusiu i que són d'un litre, mig litre i d'un terç, i tres per a l'alimentació, d'un litre i mig, dos litres i sis litres. Els preus de sortida correspondran «al preu mig de mercat».

Aigües d'Arinsal té previst comercialitzar uns 30 milions d'ampolles l'any 2016, «això no vol dir que només puguem produir-ne 30 milions, de fet tenim més capacitat de producció», va voler subratllar Vilarrubla.

Ara bé, des de la posada en marxa definitiva fins anar a ple rendiment, passaran tres o quatre mesos, «ja que cal preparar el personal i afinar les diverses màquines que intervenen en el procés de fabricació; tot això s'ha de coordinar». El conseller delegat d'Aigües d'Arinsal va explicar que primer «el personal s'ha d'adaptar i no hi ha d'haver problemes tècnics ni mecànics Si una màquina es para, es para tota la línia, i això hem d'evitar-ho a base de pràctica». Així doncs, «en principi estarem a un 10% o un 15% de la producció, després un 20% i anirem ampliant».

El conseller delegat va admetre que els primers dos anys «hi haurà pèrdues» però aquestes «seran progressives, aniran disminuint a mida que vagin passant els mesos».

EL RETARD / Inicialment Aigües d'Arinsal havia previst que aquest estiu ja estaria produint i comercialitzant el producte, però no ha pogut ser. Tal i com va informar Vilarrubla, el retard ha estat provocat principalment per les fortes nevades del passat hivern: «hem tingut molts problemes per entrar tota la maquinària a la planta; vam patir retards de fins a tres setmanes per problemes d'accés i per poder col·locar la grua fora de la planta». Com a exemple, el conseller delegat va explicar que fins i tot«vam haver de deixar material en un magatzem i anar-lo a buscar al cap de dues o tres setmanes perquè el tràiler que el portava no podia descarregar».

Com a conseqüència d'aquests retards, «hem arribat a l'estiu quan tots els tècnics especialitzats tenen més feina», ja que aquesta és l'època en què es fa més producció a les plantes embotelladores, «i com que nosaltres no estem en fase de producció, donen preferència als altres». Així doncs, «això també ens ha retardat bastant».

Vilarrubla va explicar que els tècnics d'aquestes màquines són molt especialitzats, «un d'ell és italià, ja que les màquines són italianes, i els altres d'Espanya; a Andorra pràcticament no hi ha tècnics per a aquestes màquines», per tant, «ens haurem d'esperar al setembre a què facin totes les proves»-.

LA PLANTILLA / El conseller delegat d'Aigües d'Arinsal va confirmar que «agafarem per treballar a la planta vuit o deu persones en un principi», i va afegir que «de moment, ja n'hi ha dues de contractades». Pel que fa al perfil, «no tot han de ser tècnics, també caldrà gent per vigilar la màquina o subministrar etiquetes i caixes de cartró, per exemple». Una de les condicions de l'acord del lloguer de la planta amb el Quart i Causes Pies va ser que alhora de contractar personal es prioritzessin les persones sense feina de la parròquia de la Massana. Vilarrubla va assegurar que seria així, sempre i quan compleixin els requisits».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT