PUBLICITAT

El salari mig del sector financer cau significativament en un any

G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns treballadors entren a l'oficina d'atenció al públic de la CASS Foto: TONY LARA

El salari mitjà del maig passat va caure un 1,6% globalment, respecte al mateix mes de l'any passat, segons va informar ahir el Departament d'Estadística del Govern a partir de les dades facilitades per la Caixa andorrana de Seguretat Social (CASS). El salari mitjà se situava en poc més de 1.937 euros, 32 euros per sota del salari mitjà del maig del 2012, de 1.969 euros. Estadística també comprova que la davallada és conseqüència de la caiguda de tres sectors, el sistema financer (–11%), la construcció i la venda i reparació de vehicles de motor (ambdos amb –4,9%) i la producció i distribució d'energia elèctrica, gas i aigua (–4,3%).

D'aquestes dades, també destaca el fet que primera vegada, el salari mitjà del sistema financer registra una caiguda de gairebé el 12% durant els cinc primers mesos de l'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior. Si el nombre d'assalariats del sistema financer creix un 2,2 entre el gener i el maig passats, els sous en canvi, retrocedeixen.

Reestructuració / Fonts properes al sector expliquen la davallada del salari mitjà per una reestructuració de plantilles, sobretot pels canvis operats entre els càrrecs de confiança o directius en algunes entitats bancàries, que podrien fer baixar la mitjana global sensiblement. No obstant això, el sector financer és el que ofereix millors sous amb un salari mitjà de 4.008 euros.

A l'altre costat de la balança, el personal domèstic empleat a les llars és el que cobra menys amb un salari mitjà de 1.252 euros. Tots els sectors registren una davallada a excepció de les activitats immobiliàries i serveis empresarials (+4,4%), les activitats socials i serveis personals (+2,7%) i l'educació (+1%). En quant al nombre d'assalariats, el maig passat es va situar en 33.738 persones i va disminuir gairebé un 2% en relació al mateix mes del 2012. Mentre que la mitjana d'assalariats d'acord amb les dades dels últims 12 mesos, va ser de 35.705, un 2,7 %menys respecte a les dades del últims 12 mesos de l'any anterior.

La construcció i la venda i reparació de vehicles de motor són els sectors més castigats per la crisi i van perdre un 15% i un 6,5% d'assalariats, respectivament. El sector de les indústries manufactureres també va perdre un 4,3 d'assalariats. I l'estalvi de rigor que s'imposa, també obliga a les llars a prescindir de personal domèstic. El nombre d'assalariats en aquest sector va caure un eloqüent 6%. En canvi, el sector financer va incrementar el nombre d'assalariats en un 2,2% els primers cinc mesos de l'any i un 3,3%, el maig passat. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT