PUBLICITAT

L'auditoria admet «incerteses» en la «continuïtat» de Naturlàndia

  • Exposa que la viabilitat passa perquè el Comú realitzi, «si s'escau, aportacions dineràries directes»
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Roig fa una intervenció ahir al Comú. Al costat Areny i al fons, a l'esquerra, Besolí Foto: ÀLEX LARA

La sessió de Consell de Comú celebrada ahir a Sant Julià de Lòria va servir per fer pública la totalitat de l'auditoria sobre els comptes de la societat Camprabassa en data 31 de desembre del 2012. L'informe posa de manifest les pèrdues que va tenir la societat l'any passat, que pugen gairebé als dos milions, i que superen amb escreix les que van tancar el 2011–34.600 euros. Davant d'aquesta situació, i després d'analitzar tant el deute com els passius i la gestió en general, reconeixen que hi ha «incerteses relatives a la continuïtat d'explotació de la societat».

Tal i com ja va informar aquest rotatiu al mes de juny, la davallada dels ingressos respecte a l'any anterior ha estat del 27,35%. Amb tot, el nivell de deute a curt termini és de 8,1 milions d'euros, «comptant les pòlisses de crèdit, préstecs, deutes amb proveïdors i altres». La societat tenia al tancament del 2012 un actiu corrent de 824.000 euros i un fons de maniobra negatiu de 7,3 milions. Per tot, i segons asseguren els auditors, «les mesures correctives que s'han iniciat per redreçar aquesta situació només donaran resultats a mig termini, i les informacions provisionals no deixen entreveure una millora de la situació financera de la societat en un futur previsible».

Dins les recomanacions que s'hi inclouen, destaca la necessitat que el soci majoritari de la societat que gestiona Naturlàndia realitzi «al llarg del pròxim exercici, si s'escau, aportacions dineràries directes». «La continuïtat d'explotació de la societat està subordinada al compliment, pel soci majoritari, d'aquest compromís», afegeix l'auditoria.

DE MOMENT NO CALEN APORTACIONS / Respecte a aquest darrer consell, Joan Besolí, responsable de finances de la corporació, va assegurar que de moment no farà falta, perquè «no hi ha problemes de tresoreria» a Naturlàndia, tenint en compte que encara no s'han esgotat els 1,4 milions de pòlissa de crèdit demanada als bancs per fer front a la gestió de la societat.

Besolí va reconèixer que no estan tranquils amb la situació de Camprabassa tot i que va mostrar-se «esperançat» amb el seu futur. Segons el conseller el 2012 va ser dolent a causa en part del retard d'un any en l'obertura del parc d'animals. Però les xifres d'explotació des del passat 1 de juny, data de l'obertura d'aquest, criden a l'optimisme. «Els ingressos han augmentat un 30% respecte a l'any anterior», va assegurar Besolí.

D'altra banda, el conseller va voler recalcar que hi ha certs aspectes de l'auditoria amb els que els seus assessors financers no estan del tot d'acord. És el cas, va explicar, del fons de maniobra negatiu de 7,3 milions. Segons Besolí, no s'ha tingut en compte que ja s'han renegociat contractes i que per tant, és més baix.

Finalment, el conseller va informar que cara el setembre hi ha prevista una assemblea extraordinària per aprovar la venda d'accions a les empreses constructores del parc d'animals, tal i com s'havia acordat a l'inici de les obres. Compraran accions per valor del 15% del total del cost de l'obra, el que representa uns 615.000 euros. Fins ara aquesta part de les accions les assumia el Comú.

L'oposició parla de drama / L'oposició comunal no es va quedar curta en la valoració dels resultats exposats en l'auditoria. Josep Roig, del Grup mixt, va definir l'informe com d'una «gravetat extrema». Roig es va mostrar preocupat pel compromís que ha agafat la corporació de fer aportacions, i si és necessari haver de rescatar la societat». Segons el conseller, «les societats en mans de majories serveixen per escapar del control pressupostari i per fer el que els sembli», afegint que en certs aspectes «no s'està passant pels cànons de la llei».

Rossend Areny, conseller socialdemòcrata, va assegurar que els números de la societat «són un drama» i que no auguren «bones expectatives». Segons el parer del conseller, els vuit milions d'euros de dèficit és el més preocupant «perquè el paguem tots els lauredians».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT