PUBLICITAT

Els hotelers de Lleida volen una taxa per entrar i sortir d'Andorra

  • L'alcalde Batalla fa una crida al sentit comú i defensa el bon veïnatge entre la Seu i el Principat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vehicles, andorrans i estrangers, fent cua a la zona de la duana andorrana per sortir del país. Foto: TONY LARA

el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, va proposar ahir que es cobri una taxa –com la que es vol implantar a Gibraltar– per entrar i sortir del Principat d'Andorra i que aquests ingressos es destinin a la promoció turística de la resta del Pirineu lleidatà i gironí. Segons Serrano, la fiscalitat que aplica Andorra és competència deslleial per a la resta del territori i ja que no és dins l'espai Schengen, no compleix amb les mateixes obligacions que els seus veïns pirinencs. Serrano va fer aquestes declaracions al rotatiu lleidatà, El Segre, arrel de la proposta del ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo d'instaurar una taxa d'uns 50 euros per accedir a Gibraltar.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, va afirmar que «es podria estendre aquesta consideració a Andorra per compensar la competència deslleial que existeix envers la resta de territoris espanyols i catalans del Pirineu». Així, si a Gibraltar la taxa serviria per ajudar als pescadors que es veuen damnificats pel llançament de blocs de formigó al mar a la zona on treballen els vaixells espanyols, segons va manifestar el ministre García Margallo; al Pirineu, la recaptació serviria per fer una promoció més forta de les zones pirinenques catalanes i espanyoles, com les de Lleida i de Girona que «han viscut una desigualtat històrica» va concloure Serrano.

El motiu principal per adoptar aquesta proposta és la fiscalitat que aplica Andorra. El president de la Federació d'Hosteleria de Lleida considera que la «baixa fiscalitat d'Andorra perjudica a la resta de zones i beneficia a les empreses que s'estableixen al Principat i als seus visitants». No obstant això, també va admetre que Andorra fa bé la seva feina per atraure turistes i va afegir que «cal posar sobre la taula aquesta desigualtat i el pagament d'aquesta taxa podria ser una fórmula per compensar-la».

D'altra banda, l'ANA va afegir que des de la Seu d'Urgell, l'alcalde Albert Batalla es va mostrar totalment en contra d'aquesta mesura, tot i que va reconèixer que «el diferencial de preu entre Andorra i Catalunya s'ha tractat en alguna ocasió». I va afegir que «el veiem més com un repte que cal afrontar». Batalla va insistir en que «la proposta no és bona per resoldre aquest diferencial» i va argumentar que « cal sumar entre Catalunya i Andorra per situar els Pirineus al mapa del món». Batalla va adherir a la divisa andorrana, la unió fa la força, i va defensar que «cal anar junts a buscar més turistes i no pas posar traves». Batalla també va considerar que la proposta és «força frívola» i que no es pot «posar peatge a les relacions culturals, familiars o empresarials que hi ha entre la Seu, l'Alt Urgell i Andorra» va concloure. Des d'Andorra Turisme no van voler valorar la iniciativa fins que no es decideixi si finalment s'implantarà la suposada taxa i com s'articularà el seu cobrament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT