PUBLICITAT

Andorra rebutja un peatge a la frontera i la comparació amb Gibraltar

  • El Govern i la societat civil parlen d'una realitat molt diferent
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vehicles en el punt fronterer del Riu Runer travessen els controls policials a banda i banda de cada país. Foto: TONY LARA

Tant el Govern com els comerciants i hotelers van coincidir ahir en qualificar de «desafortunades» les declaracions del president de la Federació d'Hoteleria de Lleida, Juan Antonio Serrano en relació a la demanda de creació d'una taxa semblant a la que es vol implantar a Gibraltar per entrar i sortir del Principat d'Andorra. En concret, la proposta del ministre d'Afers Exteriors espanyol vol fer pagar 50 euros als vehicles que entrin i sortin pel penyal.

A través d'un comunicat, l'executiu andorrà recorda que «no hi cap paral·lelisme entre Andorra i la situació actual de Gibraltar», alhora que posa de manifest les «excel·lents» relacions amb Espanya i la «col·laboració permanent» entre tots dos estats».

El Govern també considera que el fet que el Principat sigui un pol de desenvolupament turístic en sí mateix a més suposa «unes sinergies pels territoris veïns del Pirineu», amb els quals hi ha igualment una «excel·lent relació». L'escrit conclou dient que la relació de «bon veïnatge» de l'executiu andorrà amb les administracions locals dels territoris més propers es basen en «la dinàmica de recerca de projectes d'interès comú i no pas en una dinàmica d'enfrontament». En la mateixa línia es va manifestar el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, el qual va considerar, a més, que «si algú ha de cobrar una taxa han de ser els andorrans i no els de fora a nosaltres».

HOTELERS I COMERCIANTS / També van dir la seva el sector del comerç i de l'hoteleria del país. El director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, va defensar que les realitats d'Andorra i de Gibraltar no és poden comparar ja que en el primer cas «estem parlant d'un país sobirà i en el segon, d'una colònia anglesa». Per a Julián el més important es treballar tots plegats per aconseguir que «el Pirineu sigui una destinació turística de primer ordre», el que invalidaria la petició del responsable de l'hoteleria de les comarques lleidatanes ja que «no té ni cap ni peus». El vicepresident de la Federació de Comerciants d'Andorra (FACA), Antoni Miralles, va comentar que no es pot establir cap tipus de paralel·lisme entre el Principat i Gibraltar ja que els «escenaris són diferents». Pel que fa a la colònia britànica es pot parlar «d'una posició de defensa del govern espanyol davant una situació bel·ligerant». Per a Miralles, en el cas del Principat hi ha un «ambient de bona convivència amb els veïns espanyols» afegint que «els andorrans no som generadors ni creadors de conflictes». Per tot plegat va qualificar de «disparat» la proposta de Serrano i difícilment aplicable ja que no «té cap base jurídica» perquè es pugui implantar. Miralles va concloure dient que Espanya i Andorra tenen més coses que «els uneixen que els separen».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT