PUBLICITAT

Andorra, entre els països de la UE que més cobren per les trucades a mòbil

LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic

la Comissió Europea ha fet públics aquest agost els preus de la telefonia mòbil als diferents estats membres, en el context de la seva lluita per acabar amb l'abismal diferencial que hi ha entre els mercats dels 28 països. Segons les dades del 2011 de l'Executiu comunitari, hi ha una diferència de preu entre països de fins al 774% en les trucades a mòbils dins del territori de la UE, una gran disparitat que «no es pot justificar per diferències en la qualitat, el cost del servei o el poder adquisitiu dels consumidors», va destacar en una nota de premsa la vicepresidenta de la Comissió Europea, Neelie Kroes. Els països veïns del Principat d'Andorra no estan en gaire bona posició; Espanya és, juntament amb Malta, el quart país de la Unió Europea amb els preus més alts per minut de trucada entre mòbils (13,3 cèntims d'euro) i França és el cinqué (12,7 cèntims per minut).

Si fem entrar Andorra en la comparativa de la UE, segons les dades proporcionades per Andorra Telecom, amb una mitjana del preu del minut de 14'5 cèntims (fent la mitjana entre el preu mig dels forfets i sense tenir en compte el preu de trucada de les Clic), aquesta es trobaria entre els països més cars, juntament amb Holanda (14,7 cèntims), Luxemburg (14,6 cèntims) i Bèlgica (13,8 cèntims), i a anys llum de Lituània, el país que compta amb els preus més baixos: 1,9 cèntims per minut.

EL PREPAGAMENT COSTA EL DOBLE / A Andorra, el preu mig del minut de la trucada depèn (com a tots els països) de la tarifa escollida o de si el contracte és de prepagament. De mòbil a mòbil dins del territori nacional el preu del minut és de 0,17 euros en la modalitat de perfils Mobiland, que compta amb 15.000 clients; pel que fa als forfets Mobiland (24.000 clients), el preu mig del minut de la trucada de mòbil a mòbil dins d'Andorra és de 0,12 euros. On arriba el diferencial més gran és amb el preu del minut de les Mobiland Clic, que compten amb 18.500 usuaris, i que és més del doble que amb els forfets Mobiland; concretament, el preu mig del minut de trucada de mòbil a mòbil dins d'Andorra ascendeix a 0,26 euros. Si fem la mitjana entre les tres tarifes, tenint en compte el prepagament, la mitjana del preu de trucada s'incrementa notoriament situant-se en 0'183 cèntims, dada que si entrem en la comparativa amb les mitjanes de la UE, es dispara situant Andorra en el país més car de tota Europa en el preu de trucades a mòbils en el mercat nacional, amb una diferència respecte el més car de la UE (Holanda) de 3,6 cèntims. Tot i la diferència de preu, encara són 18.500 els clients que opten pel servei de prepagament a Andorra.

EUROPA VOL UNIFICAR PREUS / Les dades fetes públiques per la Comissió Europea demostren, clarament, que els 28 mercats nacionals de telecomunicacions que existeixen actualment a Europa no estan beneficiant els consumidors com faria un mercat únic.

És fonamental que la Unió Europea (UE) en el seu conjunt avanci ràpidament per construir aquest mercat únic i aconseguir un continent realment connectat» afegeix Kroes en el comunicat, lamentant que el Mercat Únic Europeu no té un efecte avantatjós per al consumidor en l'àmbit de les telecomunicacions. Kroes entén que la competència entre operadors hauria de propiciar preus més assequibles perquè tothom estés connectat.

Així doncs, el primer pas és el nou paquet de mesures dirigides a consolidar el mercat únic de les telecomunicacions, que la comissaria Kroes presentarà el proper mes de setembre a la Comissió Europea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT