PUBLICITAT

«Temperar criteris de reciprocitat»

  • Espot anuncia la modificació del text però sense entrar en casuístiques concretes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, en una entrevista a l'edifici de l'Obach. Foto: ÀLEX LARA

El Ministeri de Justícia i Interior presentarà a aprovació del Govern un projecte de llei de modificació de la Llei de l'exercici de professions liberals i col·legis i associacions liberals amb l'objectiu de «temperar el criteri de reciprocitat», segons va explicar ahir el titular de la cartera, Xavier Espot, en una entrevista a l'ANA. Espot va explicar que la modificació de la Llei de l'exercici de professions liberals és una assignatura pendent des de l'entrada en vigor de la Llei d'inversió estrangera el juny del 2012, per introduir-hi el criteri de reciprocitat. I va matisar que «hem constatat que hi ha determinats casos concrets on aquest criteri de reciprocitat s'ha de temperar o s'ha de poder interpretar d'una forma més justa».

Espot va puntualitzar que «la modificació no vol resoldre casuístiques concretes» tot insistint en que «tampoc posa en entredit el criteri de reciprocitat que va introduir la Llei d'inversió estrangera». Les modificacions o excepcions al criteri de reciprocitat «no fan referència a professions concretes» va reiterar tot afegint que «una llei té vocació d'aplicació general».

Espot va donar algun exemple sobre quins seran els canvis que introduirà la nova llei en l'ordenament jurídic civil, tot i que no va voler entrar en el detall perquè la reforma que el Govern presentarà a tràmit parlamentari a la tardor, «va més enllà i contindrà una vintena d'articles per modificar altres aspectes que resultaven problemàtics». Una de les modificacions fa referència a les titulacions obtingudes a Andorra.

Situacions kafkianes

Es dóna la situació kafkiana de que si un resident obté una titulació a la Universitat d'Andorra, que no és reconeguda al seu país d'origen, no pot exercir al Principat. Espot va insistir en que «si el propi Estat andorrà et lliura una titulació és evident que el corol·lari lògic és que puguis exercir a Andorra». Una altra de les modificacions, va afegir Espot, vol esmenar «l'aplicació retroactiva desfavorable entre la Llei de professions liberals del 2008 i la Llei d'inversió estrangera del 2012».

I és que en base a la llei del 2008 un professional resident estranger en exercici durant 20 anys pot accedir a exercir com a professional liberal i instal·lar-se pel seu compte en lloc de ser assalariat d'una empresa o d'un altre professional liberal andorrà, però amb l'entrada en vigor de la llei d'inversió estrangera i el concepte de reciprocitat ara ja no pot fer-ho. El ministre va reiterar sobre el criteri de reciprocitat que «no hem trobat un substitut millor per garantir l'obertura econòmica i que aquesta no suposi que les persones que vénen de fora puguin exercir una professió en millors condicions o amb un tracte preferencial respecte els propis andorrans que prétenen exercir aquesta professió fora d'Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT