PUBLICITAT

Mig segle del ball de bastons i dels gegants de Peramola

  • Als actes, que tindran lloc el dia 28, hi han estat convidades diverses colles
EL PERIÒDIC
PERAMOLA

Periodic
La colla de bastoners de Peramola Foto: c. c. de l?alt urgell

La vila de Peramola estarà doblement de celebració el pròxim 28 de setembre. Aquell dia commemorarà el 50è aniversari del seu ball de bastons i també el dels gegants i nans locals. Amb aquest motiu, ha convidat quatre colles de bastoners d'altres poblacions de Catalunya i quatre més de geganters. Els actes són organitzats per les colles respectives de bastoners i grups de danses i de geganters de Peramola amb la col·laboració de diverses institucions i entitats.

L'origen del ball de bastons se situa al diumenge de Festa Major de l'any 1963, quan vuit nois, acompanyats del banderer, el van ballar a la sortida de la missa major. La música del ball la va compondre mossèn Albert Vives, fill d'Oliana i que sentia una gran estimació per Peramola, com va deixar reflectit a la dedicatòria de la partitura original. Els primers assajos els van dirigir Maria Roca i Teresa Esteve.

Durant aquests 50 anys, el ball de bastons de Peramola no s'ha deixat de ballar cap diumenge de Festa Major. «L'ha ballat quasi tot el jovent del poble i altres amb ganes de participar-hi, en total 160 ballaires», recorden els responsables de la colla.

També a la Festa Major de l'any 1963, Peramola va estrenar els seus gegants, l'Ermengol i l'Elisenda, un rei i una reina molt ben plantats, obra de l'artista solsoní Manel Casserres, que van arribar acompanyats de quatre nans: lo Barbeta, lo Català, l'Espurna i l'Indi.

recaptar diners / Els gegants i els nans «van ser el fruit d'un esforç col·lectiu —assenyalen des de la colla gegantera—, ja que per, poder-los adquirir, el poble s'havia lliurat a cantar caramelles i a representar obres de teatre per tal de destinar-hi les recaptacions. A part, també hi va haver aportacions particulars. L'Ermengol i l'Elisenda tenen ball propi, creat expressament per Baltasar Maideu. Des de l'any 1996, els nans també disposen del seu ball, obra de Teresina Maideu i Maria Josep Serra.

Els actes de commemoració del 50è aniversari s'iniciaran a les 4 de la tarda del dissabte 28 amb l'arribada de les colles bastoneres i geganteres. Tot seguit es farà la plantada dels gegants i la cercavila, que donarà pas a les ballades, primer de les colles bastoneres i després de les geganteres. Un sopar i un ball popular posaran el punt final a la celebració.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT