PUBLICITAT

La reforma de la CASS «no resol la sostenibilitat del sistema»

  • Herver: «Guanyem temps per fer una modificació més profunda»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Herver i Torralba analitzen els motius de la reforma de la CASS, ahir a la seu de DA Foto: ANA / M.T.

Demòcrates per Andorra va valorar ahir l'entrada a tràmit parlamentari per part del Govern del projecte de llei de reforma de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El partit va defensar en tot moment els canvis introduïts, definint la llei com «valenta i realista», a paraules del seu portaveu, Xavier Herver. Amb tot, però, van reconèixer que les reformes «no garanteixen la sostenibilitat del sistema», sinó que el que permeten és «guanyar temps per fer una reforma profunda a mig termini», segons va assegurar Herver.

Demòcrates no va voler parlar ahir de dates concretes pel que fa a aquesta futura gran modificació de la llei de la CASS. Únicament va plantejar que es farà quan «la situació sigui més favorable». I el punt cabdal que s'haurà de tractar sine qua non a aquesta segona reforma serà l'augment de les cotitzacions. A dia d'avui DA va aparcar aquesta mesura perquè «hauria compromès la viabilitat de les empreses i famílies», va manifestar Herver. Per aquest motiu el portaveu de DA va definir les modificacions actuals, que ara es troben en període d'esmenes, com a realistes, ja que són «les que el país es pot permetre a dia d'avui».

no és una ‘reformeta' / En qualsevol cas, i responent a les crítiques de l'oposició, el secretari d'organització, Carles Torralba, va voler deixar clar que les modificacions introduïdes a l'actual llei «no són una reformeta». Ni tampoc contemplen «mesures inhumanes», com havien denunciat els socialdemòcrates. Torralba va lamentar que la «crítica fàcil i l'immobilisme, l'únic que fan és retardar les millores», i per aquest motiu va fer una crida a treballar conjuntament tots els grups polítics, DA, PS i Grup Mixt. En aquest sentit, Herver va demanar que no es generi «alarmisme» a la població amb les crítiques que puguin arribar des de l'oposició, sobretot en el cas dels socialdemòcrates, que van anunciar accions de pedagogia envers la ciutadania per informar-los de les mancances de la reforma.

Els dos polítics taronges van voler recordar que va ser DA qui va proposar un pacte d'estat i que aquest va ser trencat pel PS.

Finalment, Herver va exposar que les modificacions no són retallades sinó de «racionalització del model de gestió de la CASS», i que eren inevitables. Va recordar que si no s'actua la branca jubilació començarà a generar dèficit el 2016 i el 2030 s'esgotaran els fons, mentre que el dèficit de la branca general s'ha multiplicat per 10 en 6 anys.

l'irpf no es toca / D'altra banda, i davant algunes crítiques arribades d'esferes empresarials importants, Torralba va ser contundent amb la defensa de l'aplicació de l'IRPF prevista per a l'1 de gener del 2015. El secretari d'organització del partit va exposar que l'impost «és un exercici de responsabilitat» i «un pas obligat» cara l'obertura econòmica i la signatura de convenis de no doble imposició. I respecte al fet que no ho portaven al seu programa electoral, va defensar que el que sí que hi van posar és que actuarien «pel bé del país» i d'una manera responsable».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT