PUBLICITAT

Baró reconeix que la negociació amb els comuns «no s'ha començat bé»

  • El demòcrata veu complicat que les dues parts arribin a un consens durant aquesta legislatura
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Baró, en una sessió del Consell General Foto: ÀLEX LARA

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va reconèixer durant una entrevista realitzada la setmana passada que la negociació entre el Govern i els comuns en matèria de reforma competencial «no s'ha començat bé». Baró va assegurar que el Govern ha pecat d'ingenuïtat «amb un exercici de bona fe», amb la recollida d'informació i la vertebració d'un esquema competencial, sense tenir en compte que primer s'havia de tenir la negociació ben encarada des del punt de vista polític. El president dels consellers taronges va qualificar aquest debat «d'un calat extraordinari» perquè «parròquies i comuns estan molt arrelats a l'estructura de l'Estat que dibuixa la Constitució». Per tant, és de l'opinió que el debat s'ha d'encarar «amb unes prevencions polítiques especials», esvaint malfiances.

D'altra banda, i pel que fa a la possibilitat que es tanqui la negociació aquesta legislatura, Baró no es mostra optimista, sinó «realista», segons ell mateix va afirmar: «no m'atreveixo a fer un pronòstic». D'una banda considera que tal com es va fer la congelació de les transferències no convida als comuns a l'acord ja que si no s'arriba a un consens i la reforma no es fa, els comuns recuperaran a final d'any la part de les transferències congelades. De l'altra creu que el ministre Antoni Riberaygua i el seu equip han fet «una gran feina des del punt de vista teòric, molt aprofitable i que serà recollida en els futurs acords», però va assegurar que s'ha actuat amb «la ingenuïtat de pensar que amb un esquema teòric i tècnic ben desenvolupat n'hi havia prou per començar la negociació ben encarada des del punt de vista polític».

Baró és de l'opinió que «potser hauria estat preferible començar amb una fase més preliminar sense un model teòric sobre la taula». Va qualificar la proposta del Govern de «força interessant en l'esquema de cooperació», però en canvi creu que l'esquema de coordinació presenta «una relació jeràrquica» molt marcada, va informar l'ANA.

El president dels consellers demòcrates considera que la filosofia de l'acord s'hauria de regir pel «sentiment d'unitat més gran, mantenint el principi d'autogovern comunal, sense un estigma centralitzador». I finalment, considera que el títol d'estructura territorial de la Constitució «és evolutiu», és a dir, que sense canviar la Constitució «pots fer evolucionar de forma significativa l'esquema d'Estat quant a competències».

Per tot, Baró considera que les negociacions passen perquè «tothom se senti a gust», que «no hi hagi la percepció que uns són els bons i els altres els dolents» i que «hi hagi clima de confiança política». És a dir, «ser capaços de crear un clima que esvaeixi tot component de malfiança i entendre que la negociació en primera instància és eminentment política».

Contrari a centralitzar / El líder dels consellers demòcrates creu que s'ha de mantenir el principi d'autogovern comunal i es mostra contrari al corrent d'opinió que creu que centralitzant competències «anirem millor». Opina que en la negociació final «el que ha de quedar clar és el que gasta cadascú i no duplicar-nos», així com el fet que «la coordinació no vagi sempre del Govern cap als comuns, sinó que en alguns casos pot ser dels comuns cap al Govern».

I és de la mateixa opinió pel que fa a l'esquema de la cooperació: «és bo que els elements territorials també s'impliquin en el govern de l'Estat, hauria d'anar en els dos sentits». Per això creu que la clau està en fer els consells de cooperació en els quals Govern i comuns puguin discutir de tot, de les competències territorials, però també de les estatals».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT