PUBLICITAT

Els comuns augmenten en total un 17% la partida destinada a inversió

  • Les corporacions invertiran 12,2 milions el 2014 i només Escaldes i Sant Julià opten per la reducció
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió de cònsols celebrada a Escaldes el passat més de novembre Foto: TONY LARA

Els comuns deixaran d'ingressar set milions d'euros aquest 2014 degut a la decisió del Govern de congelar-los les transferències. Però malgrat aquest fet, en línies generals els pressupostos per aquest any que tot just comença s'incrementen o es redueixen lleugerament respecte al 2013. Paral·lelament, les partides que les corporacions preveuen destinar a inversió real per a la parròquia creixen un 17% en el còmput global respecte als pressupostos de l'any passat. Només la corporació d'Escaldes-Engordany i la de Sant Julià de Lòria han optat per retallar aquest capítol. La resta l'augmenten, en una xifra que ascendeix en total als 12,7 milions d'euros, 2,2 milions més que la suma de l'any passat.

La parròquia d'Ordino és la que presenta un percentatge d'augment de la inversió més important respecte al que va pressupostar al 2013. Concretament l'augment és del 89%, passant dels 1,2 milions als 2,3 milions d'euros. I més de la meitat d'aquesta partida (vora els 1,2 milions d'euros) anirà destinada a rehabilitar el Centre Esportiu de la parròquia per millorar-ne la seva eficiència energètica.

La parròquia veïna de la Massana és la segona del país que augmenta més el capítol d'inversions. Concretament l'increment previst per aquest 2014 en relació al 2013 és del 74%, passant dels 960.000 euros als 1,5 milions. El Comú vol destinar-los a millorar la xarxa d'aigua i clavegueram, a l'eixamplament de la carretera de l'Aldosa, a fer millores energètiques a edificis administratius o a renovar els parcs infantils, entre d'altres projectes. I no massa lluny, Encamp també ha optat per fer una aposta important al capítol d'inversions, que augmenten un 51% (dels 1,3 als 1,9 milions), els quals està previst que es destinin a millorar les instal·lacions esportives de Prada de Moles, a reformar de parcs infantils o rehabilitar l'espai que voreja el llac d'Engolasters, entre d'altres.

Darrere aquestes tres, la capital i Canillo han decidit incrementar la partida al voltant del 20%. Andorra la Vella passa dels 2,7 milions als gairebé 3,3, amb l'objectiu de fer millores als Serradells i a l'Estadi Comunal, a iniciar les obres de l'ascensor de la Quirola o a l'embelliment de les avingudes Meritxell i Prada Ramon. La capital és qui més diners destina a la partida d'inversions.

Per la seva part, Canillo preveu invertir 1,3 milions en el cadastre, a millorar la xarxa d'aigua i clavegueram i també a refer el paviment de la plaça Montaup.

ESCALDES I SANT JULIÀ, A LA BAIXA / Les dues parròquies que aquest 2014 han decidit esprémer el capítol d'inversions són Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. La laurediana el rebaixa un 26,6% degut a la necessitat de posar diners en el projecte de Naturlàndia. I pel que fa a Escaldes, ha retallat el capítol fins a un 44%, situant-lo per sota del milió d'euros. La parròquia liderada per Trini Marin destinarà els 900.000 euros pressupostats a recuperar el pont de la Tosca, a obrir un nou carrer fins la carretera de l'Obac i en fer una infraestructura turística a la part alta amb l'objectiu de potenciar l'aigua termal, entre d'altres.

Petits increments pressupostaris / L'augment del 17% de les inversions que les administracions comunals tenen previst fer al país aquest 2014 es pot interpretar com un dels indicis que Andorra ja ha iniciat el camí de la recuperació econòmica. En qualsevol cas, però, regna la prudència i la contenció en tots els pressupostos presentats a final de l'any passat. De fet, fins a quatre comuns opten per rebaixar-ne la xifra: Escaldes, la Massana, Canillo i Sant Julià. Pel mateix ordre, estaríem parlant de reduccions de l'1,3%, de l'1,5%, del 8,7% (en el cas de Canillo és el pressupost més baix en dècades, segons van voler destacar ells mateixos el dia de l'aprovació) i del 4,1%.

Pel que fa a la resta, estaríem parlant de lleugers increments. Encamp fixa el pressupost en 25 milions i l'apuja un 2,4%, Andorra la Vella pràcticament es manté en la xifra dels 34 milions d'euros i Ordino l'augmenta un 5,6%, fins als 12,2.

Tenint en compte que el balanç entre els que redueixen pressupost i els que l'aproven queda bastant equiparat, la suma total de tots ells ascendeix a 125,4 milions d'euros. Una xifra que representa mig milió d'euros més que la total pressupostada al 2013 (124,9 milions).

Finalment, hi ha dos corporacions que han presentat per aquest 2014 pressupostos amb superàvit: la Massana (de 370.000 euros) i Sant Julià (de 97.400 euros).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT