PUBLICITAT

Ultimàtum dels comuns al Govern perquè descarti el 'pla Riberaygua'

  • Rebutgen el model «centralitzador» i demanen reiniciar les negociacions des del seu document
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Els cònsols fan broma ahir, poc abans de finalitzar la reunió de cònsols celebrada a Encamp Foto: ÀLEX LARA

La reunió celebrada el passat mes de novembre entre el Govern i els set comuns per iniciar la reforma de la llei que regula les competències va deixar als segons sorpresos i perplexos. El Govern els va presentar un «projecte de llei tancat» i que va «més enllà d'una simple modificació, ja que engloba un canvi de sistema», tal i com va definir ahir el cònsol encampadà, Jordi Mas. Per tot, els cònsols van acordar ahir rebutjar el «projecte centralitzador» que va elaborar el ministre de Presidència, Antoni Riberaygua, i així ho transmetran els propers dies de manera oficial a través d'una «nota-esborrany». Segons va assegurar Mas, «si es manté la voluntat de canviar el sistema no continuarem les negociacions».

L'ultimàtum llançat pels consistoris planteja, però, una via de solució: fer marxa enrere i «tornar al punt de partida». Per punt de partida, els cònsols entenen el document elaborat per ells mateixos l'any passat, on es desglossen totes les competències que estan assumint, quines són les més «problemàtiques» i quines són susceptibles de modificar-se. En definitiva, els cònsols volen que el Govern abandoni el pla Riberaygua i se centri en el document comunal per tal de reprendre les negociacions. Si no és així, marxaran d'unes reunions que segons l'acordat s'haurien d'acabar com a molt tard al juny.

Tot aquest posicionament serà transmès al Govern els propers dies, va informar el cònsol encampadà, dins el que ahir es va definir com una «nota amb reflexions» en què s'apel·la a «l'esperit del 1992» i a «l'acord institucional entre el Consell General i els comuns» de llavors.

S'ha d'anar per aquesta via, i no per la proposada pel Govern durant la reunió del novembre passat, exposen els cònsols. Perquè el que proposa l'Executiu, encapçalat per Riberaygua, és «un canvi de sistema» i de retruc un canvi de la Constitució. Aquest canvi de sistema implica «un debat polític més ampli» que el de modificar la llei de competències i «de més profunditat», va assegurar Mas. «Aquest no és el debat polític que vam demanar», va afegir, i tampoc se l'han plantejat «ni els polítics ni la societat civil andorrana». És a dir, el que vol impulsar el Govern s'hauria de fer amb calma (no abans del juny com s'ha acordat) i ja en «una altra legislatura», tenint en compte que no ho portaven al programa electoral, va exposar el cònsol d'Encamp.

Voluntat de consens / Malgrat el desencís dels cònsols amb el que els ha plantejat el Govern, ahir van tornar a insistir en què la seva voluntat és arribar a un acord. De la mateixa manera que ho vol l'Executiu, segons els ho va transmetre el propi cap de Govern, Toni Martí, durant la reunió mantinguda al novembre. «Els comuns hem estat sempre participatius i no ens poden acusar de no voler negociar», va assegurar Mas, recordant l'acceptació per part de les corporacions de congelar les transferències per aquest 2014. Val a dir, però, que segons el pactat si no hi ha acord abans del juny el Govern els haurà de retornar l'import congelat.

Les corporacions insisteixen que si es parteix del seu punt de partida (i si cal «ens tanquem a negociar durant dues setmanes», va plantejar Mas), arribar a un acord abans del juny és possible. Però també tenen clar que si el Govern no cedeix en la seva postura actual és un debat que s'haurà de deixar per la propera legislatura.

De moment no hi ha cap nova cita al calendari, ja que el Govern està a l'espera que els comuns el responguin a tot el que els va proposar Riberaygua. Aquests ho faran les properes setmanes, plantejant les dues opcions: o cedir i negociar, o tot s'ha acabat. En funció del que respongui l'Executiu, es concretarà o no una nova data de reunió.

REUNIÓ DE CÒNSOLS / La postura expressada pels set mandataris comunals es va definir en el sí de la reunió de cònsols celebrada al matí a Encamp. Durant la reunió es van tractar d'altres aspectes com el proper Congrés de Viabilitat Hivernal, la signatura del protocol Infoturisme corresponent al conveni 2013 o dues presentacions: les de la federació Special Olympics Andorra i el programa de ball per a escolars Xic&Dans, que ja compta amb 220 inscrits.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT