PUBLICITAT

L'AUTV tocarà sostre

  • Les inscripcions van a un ritme vertiginós: hi ha 1.500 i, segons s'espera, arribarà a la xifra límit de 2.500
IVÁN MOURE
ORDINO

Periodic
Camp, Lafleur i Martínez abans de la presentació de l'AUTV 2014, ahir al Centre Esportiu d'Ordino Foto: ÀLEX LARA

Fa dos anys, Cims Màgics va calcular que l'Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV), amb l'estructura organitzativa que té, tenia un límit de participació xifrada en 2.500. Acollir-ne més faria perdre la qualitat d'una cursa que en només sis anys de vida s'ha convertit en una referència mundial de les curses de muntanya.

Va nàixer al 2009 amb 657 participants de nou països i amb un increment constant any rere any ha arribat als 2.174 de 33 països en l'edició de l'any passat. Però és que la bola de neu que arrossega l'AUTV continua creixent de manera descontrolada i per al 2014 s'espera tocar sostre i arribar als 2.500 inscrits. Les inscripcions es van obrir a mitjans de novembre i estan anant a un ritme vertiginós; ahir es comptabilitzaven 1.512. Amb quatre mesos per endavant.

Per a Gerard Martínez aquesta xifra és inamovible, «almenys amb l'estructura actual i amb les infraestructures que tenim. Hauríem d'estudiar noves sortides». I això no pinta a que hi haurà reinvenció perquè allò que funciona, millor no tocar-ho, tal i com va indicar el codirector de la cursa, qui no ho veu factible: «És una festa de la muntanya, amb curses adaptades perquè qualsevol persona pugui participar, però no volem massificació». L'AUTV s'ha guanyat un caixet i no està disposat ara a donar «mala imatge». Tot hauria de canviar si es vol superar la xifra de 2.500. Dissenyar més recorreguts per no tenir a tanta gent pels mateixos punts, més voluntariat, un canvi d'ubicació perquè Ordino no dóna per a més en termes d'espai... Qualsevol detall és important per a Martínez, que va posar com a exemple la zona de massatges. «Si un corredor es vol fer un no queda bé que amb tanta gent hagi d'esperar i tampoc podem posar 40 massatgistes». Així de fàcil.

La Ronda dels Cims ja té l'aforament complert, de 350 inscrits, malgrat que deixa de formar part del circuit ultra de l'Skyrunner; la marató té gairebé el ple, ja que compta amb 564 i el límit està en 650, com també el tenen la Mític –que formarà part del calendari de la National Series d'Andorra i Espanya corresponent ultra Skyrunner– va pels 285, i el celestrail, amb 247. Per últim, el solidaritrail té el sostre participatiu en 200 i ara mateix ronda els 150.

PROBLEMA PER ALS ANDORRANS / La velocitat amb què s'està enregistrant la gent ha fet que l'organització mostri certa preocupació per als corredors d'Andorra, que cada any arriba a una xifra inferior, però molt propera a la d'espanyols –l'any passat van fer-la 864 del país veí i 726 d'aquí–, i que per al 2014 està a l'altura dels francesos, un esglaó per sota en organització. Almenys Cims Màgics sap el motiu i per això va fer una crida: «De moment s'han apuntat 278 andorrans i això delata que s'inscriuen a última hora. Recomanem que ho facin el més aviat possible perquè es poden quedar sense places», va alertar Valérie Lafleur.

L'altra cara de la moneda són els corredors que venen de més enllà de França, Espanya i el Principat. L'any passat es va registrar la xifra rècord, amb 168, però és que per al 2014 de moment hi ha confirmats 191. L'AUTV continua fent soroll cada vegada més lluny de les nostres fronteres.

LA MARATÓ, GRAN ATRACTIU / Tal i com va avançar EL PERIÒDIC D'ANDORRA, la novetat d'aquest any serà la substitució del trail –36 km.– per la marató, vistes les demandes que rebia l'organització en edicions anteriors sobre una distància que s'està posant de moda. Aquest ajust ha estat tot un encert ja que tan sols queden 90 places per tancar inscripcions. «No ampliarem la xifra», va tornar a alertar Lafleur recordant allò de la qualitat i la quantitat.

A aquest ritme també es superaran les xifres de l'impacte econòmic. L'any passat, amb 2.174 participants, van haver-hi 3.193 visitants, 9.659 van pernoctar i es va generar 1,8 milions d'euros en ingressos. Una gran dada per cinc dies de juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT