PUBLICITAT

Clam per un Comitè Paralímpic

  • La FADEA denuncia que assumeix responsabilitats que li correspondrien a una associació superior que no existeix i que, per llei, no poden crear
  • Es demana un canvi en la Llei de l'Esport i el Govern diu que hi treballa
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'entrenador Carlos De Jesús, Carme Garcia, de la Fundació BPA, i l'esquiador Xavier Fernández, ahir Foto: TONY LARA

«En terreny de ningú». És on se senten els membres del ‘Comitè Paralímpic Andorrà' que en realitat no existeix oficialment com a tal o, per ser més exactes, la FADEA (Federació Andorrana d'Esports Adaptats), que és qui ha de fer les funcions de multifederació i a més de comitè regulador dels seus esportistes quan hi ha uns Jocs, com és el cas a Sochi des del pròxim 7 de març. La Llei de l'Esport –Títol 3, Artícle 24, del Comitè Olímpic Andorrà– regula l'apartat olímpic en exclusiva en mans del COA, i no hi ha espai per als paralímpics, que no hi existeixen i que per tant, segons els representants de la FADEA, no poden rebre subvencions públiques com sí que ho fa el COA. Les temptatives de la FADEA perquè es pugui crear un Comitè adient vénen de lluny. «Cada Govern ens ha dit sempre que hi treballa, però fa anys que esperem», va dir ahir Carlos De Jesús, entrenador de Xavi Fernández, que serà el representant d'Andorra a Rússia i que ho pot ser gràcies exclusivament al suport econòmic que rep de la Fundació BPA.

La polèmica per la representació del món paralímpic andorrà a uns Jocs és extensa però les parts diuen la seva. Des de la FADEA, es demana «ja» que es canviï la normativa, «la Llei de l'Esport», segons De Jesús, per poder formar un Comitè Paralímpic i així tenir accés a unes ajudes econòmiques públiques que ara, segons van explicar, no en tenen per a aquells que opten a disputar uns Jocs Paralímpics: «Només s'hauria de canviar un paràgraf de la llei». La resposta del Govern arriba de la boca del secretari d'Estat d'Esports, Jordi Cerqueda: «Treballem en la Llei de l'Esport, que és molt vella i ho sabem, per incloure variacions com ara aquesta. La tindrem abans de l'estiu, però després haurà de passar pels tràmits i no podem dir una data exacta». En definitiva, que la llei no es pot canviar d'un dia a un altre.

Però la queixa de la FADEA és la d'aquells que veuen com passa el temps i res no evoluciona –això és Andorra, dirien alguns–: «Els últims caps de Govern ens han dit sempre que s'ha de solucionar, Pintat, Bartomeu i també Martí, però continuem igual». De Jesús i Xavi Fernández van demanar ahir que es fes un pas endavant ja, davant del que consideren «una injustícia».

En tot cas, pel que fa al fet de rebre subvencions públiques, Cerqueda va defensar que la FADEA té assignada la seva part, que per als Jocs de Vancouver 2010 ja s'hi van afegir 20.000 euros, i que aquests «s'han mantingut ara», i va recordar que Fernández està becat per Alt Rendiment. «Sí», diu De Jesús, «però abans teníem 8 federats i ara 40, abans teníem els grups de discapacitats físics i sensorials, i ara els que han patit un ictus o amb paràlisi cerebral, i les nostres activitats s'han multiplicat per tres». La contraresposta del secretari d'Estat és que «només va un esportista a Sochi». El que sembla que no es veu és l'impacte social que aporta a la resta de discapacitats que intenten superar una difícil situació, «el fet que un andorrà sigui als Jocs Paralímpics», en paraules de Fernández, que creu que aporta molt més que il·lusió.

Les proves, els dies 13 i 15

Xavi Fernández competirà a Sochi en dues proves: eslàlom i gegant. La primera serà el dijous 13 de març, i la segona el dia 15. «Entrenant estic molt bé, però ara s'ha de fer el mateix en cursa», va dir ahir. «En competició t'ho jugues tot a una carta». Fernández, que treballa a Bombers, assumeix que amb les hores que té per culpa de la feina «tampoc tenim temps per fer més competició», i per tant arriba als Jocs –amb invitació– amb poc rodatge en curses, però sí amb una voluntat de ferro treballada en sessions d'entrenaments que a vegades fins i tot ha iniciat a les deu del matí després d'estar tota la nit treballant i sortint de la feina a les nou. Amb tot, l'esforç li paga: «És molt bonic anar a uns Jocs, i a més representant al teu país».

Amb la cadira de Xavi Barios

L'esportista es presenta a Sochi amb material nou que, segons diu, li pot permetre obtenir millors resultats. «Penso que m'anirà millor que a Vancouver –va ser 24è al gegant–, he canviat la cadira i estic bastant còmode». Aquesta nova cadira és la que utilitzava Xavi Barios. «Tenir-la per mi és un sentiment, sempre el tinc en el record», va afegir en referència a Barios. Les emocions, que fan canviar les coses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT