PUBLICITAT

Una resident de l'Albó, intoxicada per sobredosi de medicació

  • El personal s'adona de l'error a temps i no posa en perill la seva vida
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El retòl a l'entrada de la residència l'Albó, un servei de l'Escola Especialitzada de Meritxell Foto: EL PERIÒDIC

Una jove interna a la residència l'Albó de l'Escola Especialitzada de Nostra Senyora de Meritxell (EENSM), va haver de ser traslladada d'urgència a l'Hospital de Meritxell, dimecres de la setmana passada a la nit, en haver rebut una sobredosis de medicació. La noia, una resident que presenta un quadre epilèptic agressiu, va rebre la medicació corresponent però la monitora que la hi va administrar es va oblidar de firmar el registre. Mentrestant, un altre monitor va veure que no s'havia signat el full d'administració corresponent i va córrer a administrar-li una altra vegada els medicaments, amb l'agreujant que l'organitzador de medicaments del dia en qüestió ja estava buit, i va administrar-li la dosi prevista per a la mateixa hora de l'endemà dijous, que ja estava preparada. Afortunament per a la jove, la persona es va adonar tot seguit del seu error i va avisar el personal mèdic que encara es trobava a la residència, el doctor Marquès i una infermera. El facultatiu va ordenar de seguida el trasllat de la noia a l'hospital on se li va practicar un rentat d'estomac i unes hores després, a la una de la matinada, se li va donar l'alta i va poder tornar a la residència l'Albó. La família de la jove, la mare i el germà, van reiterar ahir el seu malestar «perquè no és la primera vegada que passa una cosa així», va explicar el germà de la noia, Miquel Toribio. I va afegir que «sort que el metge va reaccionar de seguida, perquè sap que la medicació és forta i que la meva germana està delicada en aquest aspecte». Tot i que la direcció de l'Albó, i la direcció i la Junta Rectora de l'EENSM van reconèixer l'error i van explicar a la família que es prendran mesures, Toribio no descarta presentar una demanda per falta professional a la Batllia.

Déjà vu / La família però, està ressentida amb l'Albó i l'EENSM perquè «no és la primera vegada que passa una cosa així sinó que ja van cinc, i ja ens comença a semblar excessiu», va argumentar el germà de la noia. I va afegir que «no ens van saber dir si les persones que s'ocupen dels residents amb limitacions psíquiques tan greus, del 80%, tenen alguna titulació o diploma». Toribio que també es va entrevistar amb el representant del Ministeri de Salut a l'EENSM, Ramon Nicolau, va insistir en que «cada vegada estem més intranquils quan hauria de ser al revés, perquè la meva germana està a l'Albó per rebre tota l'atenció que no li podem donar a casa, quan la meva mare com jo mateix treballem». El noi va explicar que se l'ha d'ajudar en moltes coses bàsiques i sobretot necessita una vigilància constant i va matisar que «ara que el meu pare ja no hi és, també és més difícil per a la meva mare. Tot i amb això, passa un cap de setmana cada quinze dies a casa, així com vacances o ponts, sempre que pot». Toribio va voler deixar clar que «els meus pares no la van ingressar a l'Albó per oblidar-se d'ella».

Necessitat de canvi / Toribio va reivindicar un canvi en el funcionament de l'Albó, cosa que també va expressar a la direcció i a la Junta Rectora de l'EENSM. «Són gairebé 20 anys d'una manera de funcionar que potser ja està desfasada. El sistema de treball hauria de ser més actiu, si els set o nou usuaris que requereixen més atenció tenen tres monitors al seu servei, potser un s'hauria de fer càrrec d'administrar la medicació exclusivament». No obstant això, Toribio va recordar que una vegada que «els pares se l'havien endut a casa, la mare també es va adonar que la infermera s'havia equivocat administrant la medicació ja que en una de les dosis hi havia una pastilla que sobrava». I va afegir que «hi ha un munt de petites coses que al final van sumant i poden conduir a situacions greus com la de l'altre dia». Pera això, també han contactat altres pares per contrastar informació sobre possibles disfuncionaments.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT