PUBLICITAT

Les Finals, un aparador

  • Del 10 al 16 de març, les pistes Avet i Àliga acolliran fins a deu proves per mantenir Andorra al calendari
R. M. S.
EL TARTER

Periodic
Autoritats, encarregats de les pistes i caps de cursa, ahir a peus de l'Àliga, que acollirà les proves de velocitat de les Finals de la Copa d'Europa Foto: M. T. / ANA

Del 10 al 16 de març es disputen a les pistes Avet i Àliga de Grandvalira les Finals de la Copa d'Europa. No és una competició de primeríssim ordre mundial, però sí un bon aparador per mostrar els dirigents de l'esquí internacional que el Principat continua implicat per acollir proves de rang superior. Aquest és l'objectiu de la FAE, del Govern i de Grandvalira, que somien en un futur amb més Copes del Món i tots els esdeveniments possibles amb gran repercussió.

Uns 230 esquiadors de gairebé 20 països hi seran durant la setmana de les competició, segons va informar en la presentació el president de la FAE, Albert Coma. Entre ells, vuit andorrans: Mireia Gutiérrez, Carmina Pallàs i Sara Raméntol en categoria femenina, i Marc Oliveras, Àxel Esteve, Josh Alayrach, Robert Solsona i Matias Vargas en la masculina. «Esperem que Mimi i Marc ens donin uns bons resultats, i per la resta de joves dir que serà la primera vegada que tinguin una competició de tant alt nivell i que agafin experiència», va manifestar Coma. La pista Àliga acollirà les proves de velocitat –supergegant i descens–, mentre que l'Avet les de tècnica –gegant i eslàlom.

L'EQUIP FRANCÈS DE LA COPA DEL MÓN / Un dels atractius d'aquestes Finals de la Copa d'Europa serà la presència dels equips masculí i femení de França que són al circuit de la Copa del Món. Així ho va destacar Conrad Blanch, director general Grandvalira, que així mateix va insistir en el fet que per a la competició s'ha hagut de fabricar neu: «El 50% de la que hi ha s'ha produït amb canons per garantir les pistes i l'estat immillorable que tenen ara».

ABANS DE LES FINALS, CURSES FIS / Per escalfar motors, la setmana abans de les Finals de la Copa d'Europa la pista Àliga viurà el seu bateig en competició oficial de velocitat, amb un descens i un supergegant FIS. La cita serà el dia 5 i el 6, respectivament, si bé el dimarts 4 de març se celebraran els entrenaments oficials del descens.

LES XIFRES DE L'ESDEVENIMENT / En total seran 10 curses que començaran el dia 11 amb el gegant masculí a l'Avet i el descens femení a l'Àliga –el dia d'abans hi haurà entrenaments oficials del descens a l'Àliga–, per acabar el 16 amb el descens masculí. És evident que en aquesta marató de curses, moltes seran gairebé al mateix temps a l'Àliga i a l'Avet. Hi haurà sobre el terreny 400 persones implicades, de les quals 250 seran voluntaris. Hi són integrats els esquí clubs del Principat, que s'hi han bolcat en un esdeveniment que implica «molt més esforç que la Copa del Món de Soldeu, perquè són competicions simultànies», segons Blanch. Així mateix, la pista Avet té 125.000 metres cúbics de neu, i l'Àliga 250.000, mentre que les xarxes de protecció arriben als 15.000 metres lineals.

SENSE GRADERIES / Les curses, tant a l'Avet com a l'Àliga, es podran seguir a peu de pista, on no estan previstes graderies. En tot cas, de cara al futur pensant en la possibilitat d'acollir alguna Copa del Món, des de Grandvalira es té previst l'espai on sí hi anirien graderies. «120 metres», segons va dir ahir el cap de cursa, Jordi Pujol, que va informar també que de cara a la Copa del Món de 2016 es posaran unes graderies amb capacitat per a 1.000 persones assegudes.

Durant els dies de competició, el pas per les pistes Avet i Àliga estarà completament prohibit, així com algunes de les pistes paral·leles. Només els diferents entrenadors tindran habilitada una petita graderia a meitat del traçat de l'Àliga per seguir la cursa, amb informació directa de temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT