PUBLICITAT

La defensa considera sospitós que l'eliminació del disc dur es fes de nit

  • Silvestre compara la destrucció de proves amb el ?cas Bárcenas'
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

La defensa de l'exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, a banda de dir que considera que no hi ha cap indici d'il·legalitat en la seva actuació, va afegir ahir que ara el que cal és qüestionar per què es va destruir el disc dur que contenia les gravacions. Jordana va explicar que el disc dur amb les gravacions hauria servit per demostrar la innocència dels acusats, i que cal qüestionar-se com és que va ser destruït.

Segons l'advocat el disc dur es va formatar el 23 d'agost del 2010 a les 21.12 hores, quan el director de la Policia era Jordi Lluís, i quan ja s'havien obert diligències prèvies per aquest cas. Així, no entén que les proves estiguessin sota la custòdia de la Policia quan s'havia obert el cas, i considera «sospitós» que el formatat es produís en horari nocturn. Així, dóna per fet que no es tractava de treballs de manteniment habituals, perquè no es fan a aquestes hores.

En aquest sentit, el representant de Peralba no es planteja de moment demanar que se citi a declarar la direcció que hi havia aleshores, que era la de Jordi Lluís i Frederic Gutiérrez, però sí que es qüestiona «a qui beneficiava la destrucció de les proves»', informa l'ANA.

Cal recordar que van ser Lluís i Gutiérrez els que precisament van descobrir, informar i denunciar el sistema de gravacionsa.

Sobre el fet que l'ordinador que contenia les gravacions fos formatat, Silvestre va comparar la situació amb el cas Bárcenas, indicant que en tots dos es van destruir proves un cop estava el cas judicialitzat, i ho va considerar «curiós».

D'altra banda, no considera que el fet que Ramon Sancho declarés amb un advocat de guàrdia sigui motiu per infravalorar la seva primera declaració, ja que va ser assistit per un advocat. Així, va manifestar que «si un advocat de guàrdia no és prou bo, no ho pot ser per a cap ciutadà». Pel que fa a la possibilitat que testifiquin els informàtics relacionats amb el cas i els treballadors de manteniment, Silvestre hi està d'acord i va assenyalar que a més «s'hauran de demanar aclariments».

d'altra banda, l'acusació particular del cas de les presumptes escoltes il·legals a la Policia assegura que hi ha proves que demostren que la direcció tenia coneixement que les trucades es gravaven de manera continuada. Indiquen que el responsable del servei de manteniment de la Policia va comunicar, el febrer de 2009, que havia informat a la direcció del canvi que es feia en el sistema. Per tant, l'acusació assegura que n'havien d'estar al corrent tot i que «en les declaracions només diuen que no sabien res i que ells no van fer res», però pensa que totes les declaracions d'aquesta setmana, de Jordi Boixader, Ramon Sancho, Joan Ramon Peralba i Pere Gispert, han estat «orquestrades i prefabricades».

L'advocat de l'acusació particular considera «el que han fet aquesta setmana ha estat girar el mitjó del revés». Assegura que la declaració «espontània i clara» és la que va fer Sancho el 3 de febrer, i que les d'aquesta setmana han estat «orquestrades i prefabricades» amb similitud, que no tenen res a veure amb la primera i que «s'han limitat a dir que no saben res i que no han fet res».

Aquestes afirmacions de desconeixement del que s'estava gravant a la Policia, segons l'acusació, són falses, ja que indiquen que això es pot demostrar amb proves documentals. Segons van explicar, hi ha una comunicació del febrer del 2009 en què el tècnic de manteniment del servei de Policia diu que «després d'haver informat a la direcció de la Policia» dels problemes amb el sistema, aquest es canvia. Per tant, assegura que la direcció havia de tenir coneixement que hi havia un sistema de gravació continuada a partir d'aquest moment.

No obstant, l'acusació assegura que aquesta és només una de les proves documentals que reforçaran la seva versió, però que «n'hi haurà moltes més». S'han demanat proves documentals, més citacions i la inspecció del lloc, i encara es faran més demandes, segons ha avançat. De moment, la batlle instructora ja ha aprovat la citació com a testimonis dels tècnics de manteniment del sistema per a finals del mes de març.

D'altra banda, la mateixa font considera que el cas s'allargarà i que la investigació «és complexa» sobretot pel fet que s'hagin destruït proves, com és el cas del disc dur de l'ordinador. Tot i així no demanaran cap més inculpació, i consideren que la batlle està dirigint molt bé el cas donant «molta llibertat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT