PUBLICITAT

Silvestre diu que algunes escoltes de la centraleta també eren il·legals

  • L'advocat de Gispert diu que «estan segurs» que no hi ha indicis perquè pugui resultar processat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'exdirector adjunt de la Policia, Pere Gispert arriban a la Batllia acompanyat dels seus advocats, ahir. Foto: ANA / A. R.

Josep Antoni Silvestre, un dels advocats de l'acusació del cas de les escoltes telefòniques a la Policia, va assegurar ahir que no es cert que s'hagin esvaït els dubtes de qualsevol il·legalitat. Segons Silvestre, «hi ha una clara diferenciació entre el que per a uns és clar i per a altres no», i de fet, va assenyalar que veu il·legalitat en les escoltes que es van fer des de la sala d'informació i comandament, perquè algunes es van extreure sense manament judicial.

Les declaracions de Silvestre feien referència a les que va fer l'advocat defensor de Joan Ramon Peralba, Xavier Jordana, el passat dimecres; en les que assegurava que «s'ha esvaït qualsevol boira d'il·legalitat» en el cas de les escoltes a l'edifici de la Policia. Silvestre considera que «podem confondre la boira amb la contaminació» i tots dificulten la visibilitat, però una a més és dolenta per a la salut, i l'altra només és humitat». Així, va assegurar que per la seva part no s'han esclarit els dubtes d'il·legalitat.

Membres de dos Governs / Segons Silvestre, es van fer escoltes des de la sala d'informació i comandament (SIC) i de les extensions de la Policia, i van afectar a membres de l'Executiu de dos governs diferents, cosa que considera que «és molt greu». Així, per a Silvestre no són il·legals només les escoltes de fora de la SIC, sinó que aquestes tampoc són legals si no s'han extret amb manament judicial, i va indicar que «n'hi haurà que sí que tinguin el manament judicial però n'hi ha d'altres que ja se'ns ha reconegut que no».

El fet que no hi hagi un reglament que reguli la manera de fer aquestes gravacions, per a Silvestre planteja el dubte de «si no hi ha reglament que ho indiqui, ¿per què graven les converses?» i va recordar sentències del Tribunal Constitucional en casos d'escoltes entre un propietari i un usuari d'una línia de telèfon, que han donat la raó al que la feia servir.

L'advocat va argumentar el seu posicionament recordant que l'ordinador que controlava les gravacions «en un primer moment estava a la sala d'informàtica de la Policia, i després va passar al despatx on estava a disposició constant del senyor Sancho». Així, en referència a l'única gravació de fora de la SIC que es va aportar com a prova durant les declaracions, Silvestre creu que precisament, «aquesta penso que sí que és legal, perquè un pot gravar la seva pròpia conversa si és un dels interlocutors», i en aquest cas es tracta d'un diàleg en què participa Joan Ramon Peralba.

Declaració de l'exdirector adjunt / Ahir va declarar com a inculpat per l'afer de les escoltes a la Policia l'exdirector adjunt Pere Gispert, que hauria reafirmat, igual que va fer Peralba, que no té coneixement de cap fet delictiu. Segons va informar el seu advocat, Marc Maestre, «Gispert té totes les ganes de col·laborar amb l'Administració de la Justícia» i va assegurar que se sent «més perjudicat que acusat», informa l'ANA. Amb la seva declaració, Gispert va coincidir amb el que ja va dir Peralba dimecres, que «no té coneixement ni ha participat en res que ell pugui considerar que sigui il·legal».

Maestre va expressar que «vam ser els primers sorpresos perquè se'l cités a declarar, perquè en el sumari no hi ha res que apunti que hagi comès cap delicte». Tot i això, va declarar que estan contents que hagi pogut explicar el que sap, però que ha quedat un «sabor amarg del seu final al cos, després de 35 anys de servei a la Policia» i que no ha estat agradable per a ell.

«Normal» / Sobre el fet que l'advocat de l'acusació, Josep Antoni Silvestre, hagués opinat que les escoltes de la centraleta podrien ser il·legals, Maestre veu clar que no és així, perquè quan es truca a qualsevol servei d'emergència se sap que la trucada pot ser enregistrada i pensa que «és el més normal del món». Després de la declaració d'aquest dijous, Maestre va reiterar que «estem segurs que no hi ha cap indici que pugui apuntar que Gispert pugui resultar processat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT